<p>Marius Uiterwijk luistert aandachtig naar de aanwijzingen van dirigent Jacco. Hond Jetje checkt of alles wel loepzuiver is.</p>

Marius Uiterwijk luistert aandachtig naar de aanwijzingen van dirigent Jacco. Hond Jetje checkt of alles wel loepzuiver is.

(Foto: Linda Meijer)

Hengelo’s Mannenkoor oefent digitaal

Hengelo - Niet alleen horeca en sportscholen zijn hard getroffen door de corona-lockdown. Wat te denken van alle koren in Nederland, die sinds vorig jaar nauwelijks hebben kunnen repeteren, laat staan optreden. Maar het Koninklijk Hengelo’s Mannenkoor laat zich het zwijgen niet opleggen.

Door Linda Meijer

Met erevoorzitter Sander Schelberg (burgemeester Hengelo) en Frank Kerckhaert als ere-bestuurslid is het 60-koppig Koninklijk Hengelo’s Mannenkoor (KHM) er één om ‘U’ tegen te zeggen. Het koor bestaat al sinds 1886 en is een van de oudste uit Twente. Marius Uiterwijk (76), voorzitter van de activiteitencommissie en pr, is al bijna tien jaar lid. “Sinds de lockdown van maart 2020 hebben we geen optredens meer gehad”, vertelt Marius. “Ook de repetities zijn toen direct gestopt. Afgelopen najaar is er, tot de nieuwe lockdown, nog een aantal repetities op halve sterkte geweest. Toen hebben we besloten het verder digitaal op te pakken. De digitale repetitie voelt als ‘back in business’, maar het blijft behelpen.”

“Laat ‘het is te ingewikkeld’ geen argument worden’’

Dirigent Jacco Camphens, ondersteund door de repetitor achter de piano, dirigeert en zingt een stempartij. De deelnemers horen en zien dat en kunnen hun eigen partij meezingen maar dat hoort ziet verder niemand. “Het is niet mogelijk om elkaar te horen dus het koorgevoel ontbreekt. Het grote probleem daarbij schijnt het verschil in apparatuur en internetsnelheid te zijn maar Herbert kan daar alles over vertellen”, legt Marius uit. Hiermee wordt Herbert Nijkamp (52) bedoeld, die het digitaal repeteren mogelijk heeft gemaakt. “Ik zit al sinds mijn achttiende in de ICT en ben nu vijf jaar (bestuurs)lid van het koor”, vertelt Herbert.

Hele klus

Het was nog een hele klus om alle leden, van wie de meesten 65+, digitaal aan boord te krijgen. “Ik heb geprobeerd iedereen zo snel mogelijk online te krijgen; laat ‘het is te ingewikkeld’ geen argument worden. Ongeveer de helft van het koor doet mee aan deze online variant, sommigen vinden het te lastig, anderen voelen niets voor deze manier van repeteren. Maar de mensen die wel meedoen zijn enthousiast en er komen steeds meer mensen bij. Veel mensen is het gelukt aan de hand van mijn handleiding Zoom te installeren en up-and-running te krijgen.”

Enthousiasme

De koorleden willen liever vandaag dan morgen weer beginnen met repeteren in hun nieuwe onderkomen bij Oyfo in de Creatieve Fabriek aan de Tuindorpstraat. Wanneer dat zal zijn is een groot vraagteken. “Als we weer een optreden in de keeltjes hebben, zijn we weer maanden verder, dus of het dit jaar nog wat wordt?”, vraagt Marius zich af. “Eén lid heeft zijn lidmaatschap beëindigd, alle anderen zijn het KHM trouw gebleven. Gebleven is een enthousiast koor van hoge kwaliteit en wat ook is gebleven: nieuwe leden worden met open armen ontvangen”, besluit Marius welgemeend.

www.khmk.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden