Gamma Almelo geeft tips voor het sproeien van het gazon.
Gamma Almelo geeft tips voor het sproeien van het gazon.

Gazon Sproeien? Gamma geeft tips

Algemeen

Een gazon sproeien? Het team van Gamma Almelo helpt je graag verder en geeft tips. Een gazon sproeien in de zomermaanden is nodig om het gras in je tuin groen en veerkrachtig te houden. Met deze tips bewater je het gras zo efficiënt en duurzaam mogelijk, zonder dat het ten koste gaat van je mooie groene grasmat. Ook helpen we je bij het kiezen van de juiste gazonsproeier.

door Juliette Vrijhoeven/Woonboulevard Almelo

Almelo - Is het eigenlijk wel nodig om een gazon te sproeien? Om in een periode van droogte het gras frisgroen en veerkrachtig te houden wel. Een gezond gazon blijft mooi groen en laat weinig ruimte over voor mos en onkruid. Met de steeds hetere zomers van afgelopen jaren is het wel aan te raden om spaarzaam om te gaan met leidingwater. Dit kun je doen door op het juiste tijdstip te sproeien, de juiste gazonsproeier te kiezen en door lang genoeg te sproeien.

‘Lang genoeg je gazon sproeien?’, horen wij je denken. Dat is toch juist niet duurzaam? Toch wel. Het is namelijk beter om één of twee keer per week de sproeier langdurig aan te laten staan (minimaal een uur), dan elke dag een kwartier. Hierdoor wortelt het gras dieper en gaat het zelf op zoek naar water. Het gras wordt minder lui en daar heb je op de lange termijn profijt van.

Sproeien op het juiste tijdstip is van belang. Overdag in de volle zon je gazon sproeien, is als dweilen met de kraan open. De helft van het water verdampt immers meteen weer. Daarom is het slimmer om in de ochtend of avond te sproeien. In de avond je gazon sproeien is het meest effectief: het gras heeft dan de hele nacht om het water op te nemen. Dit geldt overigens niet voor tuinplanten; die hebben even de tijd nodig om op te drogen omdat de natte bladeren een broeiplek vormen voor schimmels. Bewater deze liever in de ochtend.

Nieuw gelegde graszoden vragen de eerste zes weken om extra water, maar hebben met name de eerste twee weken veel aandacht nodig. Bij extreme hitte en droogte kan dat soms betekenen dat je wel drie keer per dag je gazon moet sproeien. Zelfs overdag sproeien is dan soms toch nodig; dit is inderdaad niet efficiënt, maar alles om uitdroging van je nieuwe zoden te voorkomen.

Hoe ga je je gazon sproeien? Met een zwenksproeier, een cirkelsproeier, een verzonken sproeier of een fluisterstille (verzonken) turbinesproeier? Bij het kiezen van de juiste gazonsproeier kies je een sproeisysteem dat het beste bij jou en je tuin past.

Ga je een klein en rechthoekig gazon sproeien, dan is een zwenksproeier die je aansluit op de tuinslang ideaal. Deze kun je vaak precies afstellen op de afmetingen van je gazon. Soms is het nodig om hem te verplaatsen, maar je kunt ook een tweede zwenksproeier gebruiken.

Een alternatief voor de zwenksproeier is de multisproeier, waarmee je zowel een vierkant als een cirkelvorm of halve cirkel kunt besproeien. Het team van Gamma Almelo helpt je graag verder! Kom gerust langs voor vrijblijvende tips.

‘in de avond je gazon sproeien is het meest effectief’

Afbeelding
Afbeelding
Marinus van Rooy geeft op Dag van de Ouderen lezing 22 sep., 13:29
Afbeelding
Auto Bleeker viert 90-jarig jubileum 21 sep., 12:15
Afbeelding
'Luisteren naar mensen met dementie' 21 sep., 11:10
Afbeelding
Ilonka: 'Het gaat over dood en leven' 21 sep., 11:09
Afbeelding
Jazzclub Hengelo bestaat kwart eeuw 20 sep., 10:22
Afbeelding
Houtmaat scoort met topband Haystax 20 sep., 10:20
Afbeelding
'Beter een goede buur, dan een verre vriend': Burendag in Hengelo 19 sep., 12:47
Afbeelding
Stegge Mode bereikbaar 19 sep., 09:05