Schrijvers Homme Martinus (links) en Marco Krijnsen met het boek bij de eerste steen van Tuindorp 't Lansink, die werd gelegd op 6 mei 1911.
Schrijvers Homme Martinus (links) en Marco Krijnsen met het boek bij de eerste steen van Tuindorp 't Lansink, die werd gelegd op 6 mei 1911. (Foto: Marcel Tettero)

Boek over 110-jarig Tuindorp ‘t Lansink

Hengelo - Afgelopen donderdag is het boek ‘Ons Tuindorp’ gelanceerd over Tuindorp ’t Lansink in Hengelo. De monumentale wijk, die werd gesticht door machinefabrikant Stork, geldt als het best bewaard gebleven tuindorp van Nederland. De eerste steen werd 110 jaar geleden op exact hetzelfde tijdstip gelegd op de hoek van de Julianalaan en de Willem de Clercqstraat. 

Het boek, geschreven door historicus Marco Krijnsen en Tuindorpbewoner Homme Martinus, beschrijft de lange weg ‘van idee tot monument’. De schrijvers hebben onder meer de bijzondere geschiedenis van enkele woningen en hun bewoners, het Tuindorpbad, buurthuis ’t Lansink en hotel-restaurant ’t Lansink in kaart gebracht. In hun onderzoek kwam aan het licht dat een van de woningen in de oorlog een soort Achterhuis heeft gehad, waarin enkele Joodse onderduikers langdurig verbleven. 

Tuindorp ’t Lansink is in opdracht van Stork grotendeels ontworpen door de architecten Karel Muller en Anton Beudt, die beiden in de wijk woonden. Ze schakelden voor de tuinen en het openbaar groen de vooraanstaande landschapsarchitecten Leonard Springer en Pieter Wattez in. Bijzonder aan de wijk was dat alle inkomensgroepen, van ingenieur tot vormer in de gieterij, door elkaar heen woonden. Tot in de jaren zeventig en tachtig waren de meeste huurwoningen nog eigendom van de firma Stork. In 2003 werd Tuindorp ‘t Lansink, mede op initiatief van de bewoners, door het Rijk aangewezen tot beschermd dorpsgezicht. 

Eenmalige uitgave

Het boek ‘Ons Tuindorp’ is een eenmalige uitgave van 999 genummerde exemplaren. Het eerste en het laatste exemplaar worden per opbod verkocht. De opbrengst daarvan gaat naar twee goede doelen: de stichting Storkiaan (die zich inzet voor een Storkroute in Hengelo) en speeltuin ’t Lansink. Het boek (144 pagina’s) is voor 25 euro te bestellen via www.onstuindorp.nl en te koop bij Boekhandel Broekhuis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding