<p>Families Van Giersbergen en Vroling zijn blij dat hun huizen aan de Leeuwerikstraat weer authentiek zijn.&nbsp;</p>

Families Van Giersbergen en Vroling zijn blij dat hun huizen aan de Leeuwerikstraat weer authentiek zijn. 

(Foto: Barbara van der Woning)

‘Glas in lood kern uit container gehaald’

Hengelo - In elke buurt staat een huis dat opvalt. Om zijn bijzondere gevel, oorsprong, ligging of bouwstijl. Als je er langs komt hoop je een glimp van de bewoners op te vangen. Wat trok hen aan? Hebben ze veel verbouwd? Deze keer een bijzonder blok aan de Leeuwerikstraat en dus twee eigenaren.

Door Barbara van der Woning

“We hebben zeven schuine stukken met dakpannen”, vertelt René Vroling (63) enthousiast. “Er zit voor en achter een knik in het dak plus de zijkanten van de voorgevel. René schuift een kopie naar voren, wijst en telt hardop. Ik heb de originele tekening uit 1924 ook, maar die is zo breekbaar. Deze straat heette vroeger de Verlengde Sloetsweg. De Beethovenlaan bestond nog niet. Als je de Oldenzaalsestraat overstak kwam je in onze straat.”

“Wij wonen al 34 jaar op nummer 13”, zegt zijn vrouw Miriam Vroling (59). “Bij de bezichtiging keek ik naar het glas in lood bovenaan de trap en was verkocht. Het huis was toen nog in jaren ‘70-stijl: óveral schrootjes, panelen op de deuren, tegels met bloemen en groen sanitair. Twee weken later zaten we erin. Stap voor stap hebben we alles aangepakt.”

Schoonheid

“Wij vielen voor de buitengevel en het weinige verkeer”, zegt Linda van Giersbergen (31). “Ik schrok ook van de inrichting, maar zag de schoonheid van de woning. Vooral het zijkamertje is bijzonder.” “Ja, dat is nu mijn thuiswerkplek”, haakt Joris van Giersbergen (34) aan. “Ideaal zo’n afgesloten ruimte. Wij wonen er sinds 2016. Wij hebben een vaste trap naar zolder gemaakt, eh... laten maken. Ha, anders krijg ik commentaar, want dat geloven ze nooit.”

Glas in lood patroon

“Onze glas in lood ramen waren eruit gesloopt”, vertelt René. “Op een dag kwam een buurtbewoner met het binnenwerkje aanzetten; had hij gered uit de container jaren ervoor.” “Er zijn vier deuren dichtgemaakt en de wand naar de keuken is opengebroken”, vult Miriam aan. “In de bijkeuken zat nog het luik van de oude poepdoos. Dat vond ik bijzonder. De bijkeuken zit aan de kamer, dat is het enige vreemde aan dit huis.”In het voorkamertje heeft kapsalon Wieffer gezeten

“Onze glas in lood ramen hebben we in hetzelfde patroon als de buren laten namaken, nu zijn de huizen weer gelijk”, vertelt Linda stralend. “Dat vind ik mooi. Die oude elementen zijn prachtig.”

Zolder niet op zolder

Zolder betekent ‘een onafgewerkte ruimte’. Die had architect Engbers op de eerste verdieping getekend met openslaande deuren in de zijgevel. Grote meubelstukken konden dan naar binnen gehesen worden. De gebroeders W. (wat staat voor de Heeren J. en W. Wieffer) hebben de twee-onder-een-kap gebouwd en gingen er zelf wonen.

“In ons huis op nummer 11 heeft heel lang kapsalon Gerrit Wieffer gezeten”, vertelt Linda. “Volgens mij de zoon van de eerste bewoner.”

Last van elkaar? “Nee, je hoort bijna niets. Ja, soms de wasmachine.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden