<p>Een van de vele juweeltjes in de weggeefwinkel van Carin en Ali; veel speelgoed voor Hengelose kids die leven in armoede.</p>

Een van de vele juweeltjes in de weggeefwinkel van Carin en Ali; veel speelgoed voor Hengelose kids die leven in armoede.

(Foto: Linda Meijer)

De Weggeefwinkel zoekt nieuw pand

Hengelo - Stichting De Weggeefwinkel is een concept dat uitgaat van hergebruik en niet van ’wegwerp’. Een plek waar artikelen heengebracht kunnen worden en kosteloos worden aangeboden aan anderen. Sinds 2016 heeft Hengelo zijn eigen filiaal aan de Schumannstraat, maar voor hoelang nog?

Door Linda Meijer

 Gepensioneerde Carin Nijhuis (68) is in 2016 – samen met goede vriend Ali Omar (34) gestart met de Weggeefwinkel in Hengelo. “Klopt! Op 25 juni 2021 bestaan we precies vijf jaar en dit hopen we nog wel te kunnen vieren, als de corona het toelaat, natuurlijk”, vertelt Carin. Maar het kon wel eens het laatste feestje zijn in het huidige pand aan de Schumannstraat in Klein Driene, want ze moeten er weg.

“Volgens Welbions hebben we nog tot eind van dit jaar, maar dat is nog niet officieel bevestigd. Van de overheid moeten alle gemeenten, winkelpanden die leegstaan, ombouwen tot woningen. Wij zijn van mening dat een Weggeefwinkel - zeker in Hengelo - een plek verdient, aangezien Hengelo één van de Nederlandse koplopers is als het gaat om recycling en afvalscheiding/vermindering. In de huidige tijd waarin zoveel wordt weggegooid willen wij graag dit positieve geluid laten horen!”

Ontmoetingsplaats

Allereerst willen Carin en Ali een bijdrage leveren aan een beter milieu. Zij wil dit bereiken door enerzijds zoveel mogelijk nog bruikbare goederen te recyclen door hergebruik; anderzijds wil zij mensen bewust maken van hun eigen consumptieve gedrag en de rol die verspilling daarbij inneemt. “Daarnaast is onze weggeefwinkel ook een ontmoetingsplaats voor mensen van uiteenlopende leeftijden, culturen en sociaaleconomische achtergronden. Helaas zijn die mogelijkheden momenteel erg beperkt door de lockdown, maar we hopen onze gezellige koffie-zithoek snel weer te kunnen/mogen openen.”

Zoveel mogelijk nog bruikbare goederen hergebruiken

Er is in de weggeefwinkel van Carin en Ali van alles te vinden, zoals kleding, (elektrische) apparaten, servies, boeken en cd’s, keukengerei en veel speelgoed. Buiten op de binnenplaats staan zelfs een fiets en diverse tuindecoraties. “In principe nemen we alles aan, mits het bruikbaar en schoon is. Natuurlijk moeten alle artikelen die u inlevert, bruikbaar en schoon zijn en niet te zeer zijn verouderd. Goede spullen, die niet de winkel passen (zoals meubilair), kunnen aangeboden worden via een kaartje. We hebben hiervoor een speciaal prikbord in de winkel.”

Heb je nog een laatste verzoek aan de lezers van het Hengelo’s Weekblad? “Jazeker! Wie weet een nieuwe locatie voor ons? Onze weggeefwinkel is echt onmisbaar, juist in deze gekke tijden. Er is steeds meer armoede en de vraag naar artikelen is groot. Er komen gemiddeld 150 mensen per week bij ons, dat zegt genoeg. We hebben bijna altijd een tekort aan bruikbare artikelen, dus ook die zijn van harte welkom. Alleen geen meubels, want daar is onze winkel te klein voor”, besluit Carin.
Voor alle brengregels en aangepaste openingstijden, check de website: www.weggeef winkelhengelo.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding