<p>Martin Meijerink heeft er voor gezorgd dat het monument van Theo van Loon een aantal jaren in ere is hersteld</p>

Martin Meijerink heeft er voor gezorgd dat het monument van Theo van Loon een aantal jaren in ere is hersteld

(Foto: Linda Meijer)

Corona vergelijken met oorlog past niet

Hengelo -Verzetsstrijder Theo van Loon is een begrip in Hengelo. Naast een eigen straat is er ook een herdenkingsmonument van hem, gelegen naast de spoorlijn Hengelo-Borne, aan de Grobbenweg. Martin Meijerink zorgt dat zijn verhaal en offer nimmer zal worden vergeten.

Door Linda Meijer

De Oldenzaalse Martin Meijerink (85) staat ondanks zijn belegen leeftijd nog vol in het leven en houdt zijn lichaam en geest in een uitstekende conditie. “Ik heb thuis een hometrainer en ‘fiets’ dagelijks twee rondjes Oldenzaal van twee keer twaalf kilometer. Mentale ontspanning zoek ik in de medemens in al zijn of haar facetten.”

Meijerink heeft al vele jaren intensief speur- en schrijfwerk verricht naar Twentse oorlogsverhalen. Ze emotioneren oud-spoorwegman Meijerink nog steeds. Zoals het verhaal van de Hengelose spoorwegman Theo Van Loon die op 1 april 1945, kort voor de bevrijding van Hengelo werd gefusilleerd. Martin schreef er zelfs een boek over, dat vandaag (4 mei), precies drie jaar geleden is verschenen (Hengelo 1944-1945 – spoorman en verzetsheld). Martin heeft zelf 40 jaar bij de Nederlandse Spoorwegen gewerkt. Ondanks dat hij al ruim 25 jaar met pensioen is, is stilzitten voor hem geen optie. “Mijn geheime wapen is de pen; nou ja, de laptop dan tegenwoordig. ”Ik was in mijn spoorperiode al verslaggever voor De Koppeling, het weekblad destijds voor de NS-medewerkers. Tegenwoordig schrijf ik nog steeds voor Hart van Hengelo en voor diverse bladen en tijdschriften.”

Executie

Maar Meijerink heeft ook diverse boeken op zijn naam staan, waaronder dus die over Theo van Loon. “Theo had kort voor de bevrijding van zijn stad, samen met een groep verzetslieden, geprobeerd de vernietiging van de elektriciteitscentrale door de Duitsers te voorkomen. Medestrijders Dolf Nijhoff en Frank Santman kwamen daarbij om, Van Loon werd standrechtelijk geëxecuteerd. Hij was 25 jaar oud.” Momenteel is Meijerink bezig met een boek over verzetsstrijder Henk ten Have.

‘De jeugd moet weten dat zoiets nooit meer mag gebeuren’

Meijerink ziet het als zijn persoonlijke missie om oorlogsverhalen uit de eerste hand op te schrijven zolang het nog kan. “En ze natuurlijk doorvertellen. De jeugd moet weten dat zoiets nooit weer mag gebeuren en dat we ons verzetten tegen elke vorm van onrecht en onderdrukking. Juist in tijden als deze.” Wat vindt Meijerink van de vergelijking die die sommige mensen maken tussen coronamaatregelen en oorlogstijd? “Met de oorlog vergelijken past niet. Maar jongeren hebben de oorlog niet meegemaakt, dus ik neem ze het niet kwalijk als ze zo reageren.”

Voor vandaag heeft Martin Meijerink een bomvolle agenda. “Om 12.02 uur ben in de stationshal in Oldenzaal om spoorman Jan J. Zorn te herdenken. ‘s Avonds om 18.00 uur ben ik uitgenodigd voor de kranslegging bij het monument van Theo van Loon. Daarna door naar de stationshal van Hengelo voor de officiële dodenherdenking om 20.00 uur”, besluit Martin.

www.4en5mei.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding