
Hengelose scholen laten kansen liggen
AlgemeenEen moestuincoach inhuren voor tomatenles in de klas. Daarvoor moet men al gauw bij de Hengelose Kirsten Mees ten Oever zijn. Samen met Marije Woertman uit Deventer is ze bij veel scholen in en rond Hengelo langsgeweest om schooltuinieren in de les te krijgen. Het enthousiasme bij scholen is groot, maar het blijkt dat ze veel kansen laten liggen.
door Marjolein van Loenen
HENGELO - Kirsten weet van geen school in Hengelo die een moestuin heeft. “Er zijn subsidies, er is begeleiding beschikbaar en we hebben het niet over duizenden euro’s”, zegt Kirsten, samen met haar partner bekend als de ‘groene juffen uit het oosten’. Een moestuin of schooltuin onderhouden door alle seizoenen heen en in weer in wind is voor veel scholen een opgaaf. Maar als je van kleuter tot groep acht al leert hoe je zelf groenten voor je hele gezin kunt kweken, leer je om eventuele schaarstes in de toekomst het hoofd te bieden.
Jong geleerd is ...
Het is belangrijk om al jong te leren hoe je moet zaaien en hoe iets groeit, meent Hannelore Börger, projectleider educatie bij Jong Leren Eten Overijssel, waar Kirsten mee samenwerkt. “Inderdaad, om jezelf te kunnen redden, maar ook om te zien en ervaren waar je voedsel vandaan komt. En hoeveel tijd, zorg en aandacht het vraagt om voedsel te verbouwen. Zo leren kinderen de waarde van voedsel.” Het is algemeen bekend dat zelf geteelde groenten en fruit lekkerder smaken, wat weer goed is voor de gezondheid van kinderen.
Hulp bij opstarten
Als de school of kinderen tot 12 jaar oud het belangrijk vinden, ze kunnen voor weinig een moestuincoach inhuren, meent Kirsten. Ze heeft de opleiding tot moestuincoach bij Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) afgerond en weet hoe ze drempels moet wegnemen. “Ik help het allemaal graag opstarten. Dit is iets waar iedere basisschool naartoe kan werken. Een schooltuin is zo mooi, als het schoolbreed gedragen wordt en niet bij uitval van een specifieke leerkracht, stopt.”
Kirsten heeft zelf een grote moestuin aan de Grobbenweg die openstaat voor bezoek van leerlingen. Ze geeft er ook een moestuincursus voor volwassenen. Ze is op zoek naar drie scholen in Hengelo, wiens bestuur het aandurft om een pilot met schooltuinieren te starten. “Moestuinieren is een actieve vorm van onderwijs, waarbij kinderen leren met hart, hoofd en handen, bijvoorbeeld ook om samen te werken en een momentje rust te vinden”, legt Hannelore uit.
Recordaantal zaadjes
Dit jaar verspreidde Jong Leren Eten onder deelnemende scholen een lesbrief over zaaien: Hoe doe je dat en waar moet je rekening mee houden? “Met alle scholen in Nederland die meedoen gaan we een recordaantal zaadjes zaaien en laten we iedereen weten hoe leuk schooltuinieren is.”
Scholen en kinderopvangorganisaties kunnen jaarlijks een moestuinzadenpakket met tien soorten groentezaden aanvragen, genoeg zaden voor de hele school, met een boekje met lessuggesties, tips en instructies. Hannelore: “Dit jaar hebben meer dan 400 scholen en BSO’s in de hele provincie een zadenpakket aangevraagd en ontvangen.”
Meer informatie: alliantie schooltuinen.nl of Kirsten:
robpluskirsten@gmail.com
