<p>Hettie Franken</p>

Hettie Franken

(Foto: Annina Romita)

Herdenking 4 mei en viering 5 mei: ‘Na 75 jaar vrijheid’

Hengelo - In Hengelo staan we jaarlijks stil bij 4 en 5 mei. We herdenken alle oorlogsslachtoffers en vieren de bevrijding. Door corona kunnen we niet samen een stille tocht lopen of een herdenkingsbijeenkomst organiseren. Daarom hebben de gemeente Hengelo en de Stichting 4 mei Herdenkingsbijeenkomst Hengelo de handen ineen geslagen en komen dit jaar met een gezamenlijk programma. Hengeloërs kunnen dit op dinsdag 4 mei om 19.30 vanuit huis bekijken. Op 5 mei staan we ook digitaal stil bij Bevrijdingsdag met twee unieke video’s.

Jaarlijks op 4 mei herdenken wij in de avond de slachtoffers die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. ’Na 75 jaar Vrijheid’ is dit jaar het thema dat door het Nationaal Comité 4 en 5 mei is gekozen voor de herdenking.

Herdenking 4 mei thuis te bekijken

1Twente Hengelo maakt, op een eerder moment, opnames van de herdenking. Burgemeester Schelberg spreekt daarbij een woordje, legt bloemen bij het joods monument in het stadhuis en onthult Stolpersteine. Ook legt hij samen met enkele leden van scouting Hengelo een krans bij het herdenkingsmonument voor het stadhuis. Er wordt een erehaag gevormd rondom het monument door een aantal leden van de Scouting, het Tamboerkorps Liberation en Hengelose Veteranen. Verder is er muziek door leerlingen van Oyfo Kunstenschool, stadsdichter Hettie Franken leest een gedicht voor en Frank Krake (schrijver van o.a. De Laatste Getuige) spreekt zijn gedachten uit over ‘vrij zijn’ in 2021.

De beelden kan iedereen op 4 mei om 19.30 uur vanuit huis bekijken. Dat kan als volgt:

Via het tv-kanaal van 1Twente Hengelo, via Ziggo op kanaal 40, KPN kanaal 1317 of Telfort kanaal 1428.

Via www.facebook.com/1twentehengelo en www.youtube.com/user/radiohengelotv

Via www.facebook.com/gemeentehengelo

De uitzending start om 19.30 uur, zodat iedereen aansluitend op tv de Nationale Herdenking kan volgen.

Kaarsje branden en vlaggen

We vragen alle Hengeloërs om, net als vorig jaar tijdens de herdenking vanaf 19.30 uur een kaars voor het raam te branden; een bron van licht dat ons met elkaar verbindt. Op 4 mei mag de vlag normaal gesproken pas om 18.00 uur halfstok gehesen worden. Even als in 2020 roept het Nationaal Comité ook in 2021 op, om de vlag op 4 mei de gehele dag halfstok te hangen.

Viering 5 mei met unieke video’s over vrijheid

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid kunnen en mogen leven. Helaas is het net als vorig jaar niet mogelijk om dat samen te doen. Maar we kunnen er zeker wel samen bij stilstaan. Daarom hebben we in Hengelo twee hele bijzondere rapportages gemaakt:

In de jeep met veteraan Henry Porter

Als 17 jarige jongen vertrok Henry Porter uit Liverpool in de strijd tegen de Duitse bezetter. Aangekomen in Twente bracht hij niet alleen vrijheid, hij vond er ook zijn grote liefde. 76 jaar later woont Henry Porter nog steeds in Hengelo. Kort geleden beleefde onze veteraan in een Oldtimer jeep een deel van de toenmalige bevrijdingsroute door Driene en Hengelo. Burgemeester Sander Schelberg vergezelde hem. Samen spraken ze over vrijheid, de liefde voor het leven en de toekomst. Kijk mee naar deze unieke en onvergetelijke rit.

Baas boven Baas special: Hengelose jongeren over vrijheid

We hebben afgelopen maand ook aan de Hengelose jongeren gevraagd wat vrijheid voor hen betekent en hoe zij het graag zouden vieren. Burgemeester Sander Schelberg: ‘Vrijheid is een groot goed, dat we samen moeten koesteren. Échte vrijheid zit in heel veel dingen. Kun je bijvoorbeeld altijd zeggen wat je denkt? Kun je zijn wie je bent? En wat doet het met je als je hier als kind bent gekomen, op de vlucht vanuit een oorlogsgebied? Ik wil graag jaarlijks bij die thema’s stilstaan en ben benieuwd welke ideeën de kinderen daarover hebben’, aldus de burgemeester. Via een speciaal ontwikkelde Baas boven Baas swipe-app konden de Hengelose jongeren hun ideeën geven over het thema vrijheid. Bovendien is het Baas-boven-Baas team Hengelo in geweest en sprak onder andere met Milan, Shimaa, Madelief, Vano, Jay én kinderen uit groep 8 van IKC Esrein. Dit alles is te zien in de Baas boven Baas special over vrijheid.

Beide video’s zijn te zien via youtube.com/gemeentehengeloov of via www.hengelo.nl/vrijheid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden