Jan huiskes kijkt met lede ogen naar het grote leegstaande pand: 'Doodzonde!'
Jan huiskes kijkt met lede ogen naar het grote leegstaande pand: 'Doodzonde!' (Foto: Linda Meijer)

Nieuwe bestemming oude stadskantoor

Hengelo - Het grootste kantoorpand van Twente is met zijn zeven verdiepingen en okergele kleur nauwelijks te missen vanaf de A1. Dit voormalige KPN-gebouw, dat tot vorig jaar nog dienst deed als stadskantoor, snakt naar een nieuwe bestemming, maar dat is makkelijk gezegd dan gedaan.

Door Linda Meijer

Jan Huiskes (71) is echt een man van twaalf ambachten, zonder de dertien ongelukken. Begonnen als discotheekeigenaar, heeft hij daarna 25 jaar een reclamebureau gehad. De laatste tien jaren van zijn werkbare leven was hij projectontwikkelaar. Vanuit dat vakgebied stamt dan ook zijn liefde en belangstelling voor mooie gebouwen. Met name leegstaande gebouwen met veel potentie gaan hem, als rasechte Hengeloër, enorm aan het hart. Zo ook het oude stadskantoor aan de Hazenweg.

Nieuwe bestemming

“Ik heb van de eigenaar, Boatex Beheer uit Amsterdam, min of meer carte blanche gekregen om het kantoorpand een nieuwe bestemming te geven: wonen”, legt Jan uit. “Het is groot pand, met een hoogte van 30 meter en een gevel van 80 meter, op een zeer prominente plek, langs de A1. Wij zijn van plan in het gebouw 130 appartementen te realiseren. Op elke etage zouden pakweg twintig appartementen kunnen komen.”

oplossing voor groot tekort aan sociale woningen

Op de begane grond, waar voorheen het bedrijfsrestaurant was gevestigd, wil Huiskes een lunchcafé, dat worden gerund door mensen met een beperking. “Zie dat café als een ontmoetingsruimte waar mensen met elkaar in gesprek kunnen. De kopers betalen € 130.000 voor een appartement van iets meer dan 60 m2, inclusief berging en parkeerplaats. Dit alles met een rente van 100 euro en een aflossing van 350 euro per maand; dit is minder dan welk huurhuis ook in Hengelo.” Huiskes wil mensen met een wat minder inkomen ook laten profiteren van de lage rente. “Het is toch belachelijk dat men wel een huis kan huren voor 700 euro, maar een huis kopen voor 200 euro rente en 400 euro aan aflossing kan niet. Wij willen dat iedereen, die kan aantonen drie jaar te hebben gehuurd, een appartement kan kopen. De eigenaar stelt zich hiervoor garant.”

Voordelen

Het lijkt een geweldig plan, juist in deze tijd met een groot tekort aan sociale woningen. Huiskes ziet nog veel meer voordelen: “Omdat het een bestaand pand is, is er geen sprake van nieuwe ontginning en komt er dus veel minder stikstof vrij dan bij nieuwbouw.” De eigenaar is akkoord, financiën en de aannemer zijn geregeld, nu de gemeente Hengelo nog. Het bestemmingsplan zou deels moeten worden gewijzigd in woningbouw en dat ziet de gemeente om verschillende redenen nog niet echt zitten. Maar Huiskes laat zich niet ontmoedigen en blijft lobbyen voor ‘groen licht’. “Ik verwacht dat de politieke partijen en ook de burgermeester de voordelen van dit project spoedig zullen inzien”, besluit Jan hoopvol.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden