<p>Enkele vrijwilligers van 1Twente Hengelo, voor &#39;hun&#39; studio aan de Langelermaatweg.&nbsp;</p>

Enkele vrijwilligers van 1Twente Hengelo, voor 'hun' studio aan de Langelermaatweg. 

(Foto: Linda Meijer)

Ruim 30 jaar lokale omroep in Hengelo

Hengelo - Waar een Edwin Evers of Ruud de Wild miljoenen verdienen met een paar uurtjes ethertijd, moeten de vrijwilligers van 1Twente Radio/Hengelo het doen met een gratis bak koffie en een gevulde koek. Maar de kwaliteit en het plezier is er niet minder om.

door Linda Meijer

Iedereen kent RTV Oost, maar kleine broer 1Twente is minstens zo boeiend en amusant. In 2014 hebben de lokale omroepen in Enschede en in Hengelo de handen ineengeslagen en heten vanaf dat moment 1Twente. Het merendeel van de medewerkers is (door de ANBI-status) vrijwilliger of stagiair. Zo ook de radiomakers in Hengelo, die in het weekend en in de avonden hun uitzendingen verzorgen vanuit hun studio aan de Langelermaatweg.

“Onze eerste uitzending (toen nog Radio Hengelo) stamt uit 1989, vanuit het pand Drienerstraat”, aldus Gerhard Hennink (65), presentator vanaf het eerste uur. “Ook hebben we enkele jaren gebivakkeerd in de kelder van de Twentsche Courant, daarna de Deurningerstraat en nu alweer enkele jaren in het voormalig ‘Grolsch Bierhoes’-pand aan de Langelermaatweg. Er zijn plannen voor een verhuizing naar de bibliotheek.”

Grote variëteit aan programma’s

Wekelijks zorgen de vrijwilligers met hun inzet en passie voor een grote variëteit aan programma’s, van rock en pop, tot jazz en klassiek. “Er werken bij ons mensen met diverse achtergronden. Men vindt elkaar in hun gezamenlijke hobby: Het maken van radioprogramma’s”, legt de 69-jarige Jos Klaczynski (van het zaterdagochtendprogramma ‘Goedemorgen Hengelo’) uit. “Enerzijds is het de intentie een platform te bieden aan de Hengelose burger en anderzijds ook een podium te hebben voor eigen interesses. In overleg met de technische medewerker, de redactie en gasten, wordt de content van het programma verzorgd.”

Er zijn plannen voor verhuizing naar de bibliotheek

De uitzendingen vragen natuurlijk wel de nodige voorbereiding. Dat kan ook presentator Johan Bennink (69) beamen: “Deze hobby kost soms veel tijd en werk, maar in deze tijden van enorme diversiteit aan media, is het een uitdaging om de ‘lokale verbindingen’ te blijven leggen. De onderwerpen voor onze programma’s sluiten vaak aan bij de actualiteit, maar ook de persoonlijke interesses en muzikale voorkeuren van medewerkers wegen mee.”

De radioprogramma’s vanuit Hengelo hebben een schare trouwe fans, wat resulteert in diverse langlopende klassiekers. “Jazzmeeting bestaat dit jaar 20 jaar en in 2021 zal ook de 1000ste uitzending van het populaire klassieke programma ‘La bella musica’ plaatsvinden. Ook hebben we al bijna 30 jaar onze eigen top 1000, die elke kerstvakantie wordt uitgezonden. ‘Sportlijn’ is wel de meest succesvolle, waarbij diverse verslaggevers, zodra dit weer kan en mag, liveverslag doen van alle voetbalwedstrijden van de Hengelose zondagamateurs”, besluit Jos. Radioprogramma’s van 1Twente Hengelo zijn in de ether te vinden op 105.8 FM en via de kabel op 104.1 FM.

www.1twente.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden