Foto: PR

Sociaal isolement doorbreken

Twente - Er is een groep mensen die al jaren in eenzaamheid leven doordat het hen niet lukt om een sociaal netwerk om zich heen te bouwen. Klinkt simpel maar wat als je niet kan of durft of niet weet hoe je bijvoorbeeld een gesprek aangaat met iemand die je niet kent?

Renate is 32 jaar en woont bij haar ouders. Zij heeft de diagnose autisme. Werkt vier dagen in de week bij de plaatselijke bakkerij waar ze de zorg draagt voor het opmaken van verjaardagstaarten. Renate zou graag sociale contacten willen opdoen maar door haar autisme is dit best moeilijk. Uitgaan is niet haar ding en bovendien vindt zij het veel te druk in een horecagelegenheid. Iedereen praat door elkaar heen en de muziek staat vaak veel te hard. Bovendien komen groepen al samen bij elkaar en zou Renate nooit zomaar met vreemden een gesprek aangaan. Renate heeft in het verleden verschillende buurthuizen bezocht waarbij de mogelijkheid is om contacten op te doen maar ook daar kon zij niet vinden wat ze zocht. Over het algemeen bestaan die groepen uit 10 of meer personen. Dit is voor Renate te groot en hierbij verliest zij het overzicht. 

Ben is 62, nooit getrouwd geweest en heeft geen kinderen. Met 60 jaar ging hij met vervroegd pensioen. Zijn contacten die hij op zijn werk had, vielen in één klap weg. Driemaal in de week ging hij naar zijn ouders. Haalde voor hen de boodschappen en deed de tuin. Nu zijn ouders niet meer leven, is ook Ben eenzaam. Hij heeft geen mensen meer om zich heen. 

Eenzaamheid

Twee verschillende verhalen. Toch hebben zij één ding gemeen. Het leven van zowel Renate als die van Ben bestaat uit eenzaamheid. Beiden willen graag een sociaal netwerk opbouwen maar kunnen dit niet alleen. Zeker nu met de Corona is het moeilijk om (nieuwe) sociale contacten op te doen of nieuwe mensen te leren kennen.

Speciaal voor deze mensen in de regio Twente is Veertienrond een project gestart. Wekelijks komen we bij elkaar in kleinschalige vorm op onze prachtige locatie midden op het Hulsbeek. Nadat we samen koffie/thee hebben gedronken wandelen we de natuur in. Al pratend leren we elkaar kennen. Bij slecht weer doen we activiteiten binnen in het Welkomhuis waarbij je kunt denken aan een bordspel of gaan we met elkaar een activiteit doen waar we behoefte aan hebben.

Herken jij jezelf of ken je uit je omgeving iemand die het maar niet lukt om zijn/haar sociale isolement te doorbreken? Neem contact met ons op. Dit kan je doen door te bellen of te mailen op nicole.scheffer@veertienrond.nl of 0628968145.

Veertienrond, Beldhuismolenweg 8A, 7562PC, Deurningen, tel: 088-4546714

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding