Een groep skaters onderweg. Eigen foto.
Een groep skaters onderweg. Eigen foto.

Veertien keer skeelers onderbinden

Algemeen

Vanaf komende vrijdag gaan er weer tientallen skaters op pad voor een wekelijkse skeelertocht. Stichting Nightskate Twente organiseert een serie skeelertochten in de maanden dat het ‘s avonds lang licht is. “De eerste skeelertocht is vrijdag 12 mei. Zo’n 75 deelnemers zullen er wel zijn de eerste keer”, verwacht voorzitter Bjorn Waanders van stichting Nightskate Twente.

HENGELO – Nightskate Twente is niet nieuw. Het wordt jaarlijks georganiseerd. Aan belangstelling geen gebrek. De deelnemers komen niet alleen uit Hengelo. “Ze komen ook uit omliggende plaatsen zoals Enschede, Borne, Goor en Haaksbergen. Ook uit Gronau komen skaters om in Hengelo te gaan skeeleren. In Gronau wordt een soortgelijke serie skeelertochten gehouden. Daar zijn ze al begonnen. In Gronau waren er de eerste keer 112 deelnemers”, zegt Waanders. Meer dan honderd skaters verwacht Waanders niet op de eerste avond in Hengelo komende vrijdag. “We zouden al heel tevreden zijn als er tussen de 75 en honderd deelnemers zijn.” De groep zou later in dit zomerseizoen wel eens groter kunnen worden volgens hem. Want pas na ongeveer een maand wordt de route iets aantrekkelijker. “We beginnen de eerste vrijdagen met een ronde door Hengelo. Pas na drie of vier keer gaan we het buitengebied in, richting Hertme en Zenderen”, zegt Waanders. De voorzitter van stichting Nightskate Twente ziet jaarlijks talrijke bekenden. Veel belangstellenden doen elk jaar mee. “Het is een puur recreatief evenement. Het gaat om de gezelligheid.” Stichting Nightskate Twente organiseert in totaal veertien skeelertochten. Niet op alle vrijdagavonden wordt er geskeelerd. “Tijdens de Nacht van Hengelo begin juni is er geen skeelertocht.” Het evenement begint wekelijk om 20.00 uur op het stationsplein. Het peloton vertrekt dan onder begeleiding van een vijftiental verkeersregelaars. “Zij houden bijvoorbeeld de kruispunten vrij. De deelnemers kunnen dan met zo min mogelijk onderbrekingen skaten.”

www.nightskatetwente.nl

De skeeleravond duurt doorgaans twee uur met een pauze van een kwartier. Daarin wordt een flesje water uitgedeeld. Het is een recreatief evenement. Ook beginnende skaters moeten het tempo vol kunnen houden. De organisatie raadt deelnemers met klem aan een helm, knie-, elleboog- en polsbeschermers te dragen.

Afbeelding
Afbeelding
'Goed huis voelt als lekkere warme winterjas' 17 uur geleden
Afbeelding
Cash voor het goede doel in Winkelcentrum Hasselo! 17 uur geleden
Afbeelding
Joshua Brenet is een bijzondere back 6 jun., 13:13
Afbeelding
Buitenspeeldag in Groot Driene 6 jun., 13:12
Afbeelding
Gazon Sproeien? Gamma geeft tips 6 jun., 13:10
Afbeelding
Geniet nu ook bij Huiskes-Kokkeler in Hengelo van de betaalbare aanbiedingen van Oscar Autoverhuur 5 jun., 15:44
Afbeelding
T-shirts: je hebt er nooit genoeg van 3 jun., 11:24
Afbeelding
Samen gitaar spelen bij het kampvuur 1 jun., 12:20