Foto: Gemeente Hengelo

Wat betekent vrijheid voor jou? Geef je mening via Baas boven Baas swipe-app

Hengelo - Het is nu 76 jaar geleden dat Hengelo bevrijd werd. Jonge soldaten uit onder meer Engeland en Canada kwamen op 3 april 1945 via Driene en de Oldenzaalsestraat Hengelo binnen en verdreven zo de Duitse bezetter. Een bijzondere datum, waar we nog altijd bij stil staan. ‘Vrijheid moeten we vieren, juist met onze jonge inwoners!’, aldus burgemeester Sander Schelberg. Hoe willen Hengelose jongeren dat dan doen? Via de speciale Baas boven Baas swipe-app op www.baasbovenbaas.app kunnen zij hun ideeën aan de burgemeester doorgeven. 

De hele maand april staat in het teken van vrijheid. De swipe-app kan tot en met vrijdag 30 april ingevuld worden. Elke woensdag verschijnt er bovendien een korte rapportage op de Facebookpagina en het Instagramaccount van de gemeente, waarin onder meer ‘onze’ 95 jarige veteraan meneer Porter aan het woord komt. Samen met Milan, Shimaa, Madelief, Vano en Jay én kinderen uit groep 8 van IKC Esrein vertelt hij wat vrijheid voor hem betekent en waarom het belangrijk is om er samen bij stil te staan. 

Het eerste filmpje ‘wat is vrijheid’ staat online: https://youtu.be/-BLE0Kt0jIs


Vrijheid

Jaarlijks adopteren basisschoolleerlingen uit een groep 7 het herdenkingsmonument. Dit jaar was de eer aan IKC Esrein. Zij namen het stokje over van basisschool Mikado. Door corona waren er verder geen genodigden bij de ceremonie aanwezig. Burgemeester Sander Schelberg hoopt de vrijheid volgend jaar weer groots te kunnen vieren: ‘Vrijheid is een groot goed, dat we samen moeten koesteren. Échte vrijheid zit in heel veel dingen. Kun je bijvoorbeeld altijd zeggen wat je denkt? Kun je zijn wie je bent? En wat doet het met je als je hier als kind bent gekomen, op de vlucht vanuit een oorlogsgebied? Ik wil graag jaarlijks bij die thema’s stilstaan en ben benieuwd welke ideeën de kinderen daarover hebben’, aldus de burgemeester.

Baas boven Baas

De gemeente Hengelo wil jongeren graag beter betrekken bij het werk en beleid van de gemeente. Daar is een speciale Baas boven Baas campagne en swipe-app voor ontwikkeld. Eerder kon de Hengelose jeugd al meedenken over corona, klimaatmaatregelen en de herinrichting van het marktplein. En nu kunnen ze hun ideeën geven over het thema vrijheid. Op een leuke en laagdrempelige manier worden diverse vragen aan de kinderen voorgelegd. Wat betekent vrijheid voor hen? Hebben ze zich wel eens niet of minder vrij gevoeld? En kennen ze mensen die niet in vrijheid hebben geleefd of nog steeds leven? Ook kunnen ze hun ideeën aandragen over hoe zij samen met de gemeente graag jaarlijks willen stilstaan bij vrijheid en op welke wijze ze dit samen willen vieren. De gemeente presenteert de uitkomsten op 5 mei.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding