<p>Gerry en Herman Egbertzen betrekken hun gloednieuwe onderkomen aan de Geerdinksweg. &nbsp;</p>

Gerry en Herman Egbertzen betrekken hun gloednieuwe onderkomen aan de Geerdinksweg.  

(Foto: Linda Meijer)

‘Het is fijn wonen in Het Woolde’

Op 20 april 2018 was de aftrap voor de bouw van twee gloednieuwe gebouwen voor verpleeghuis Het Woolde. Bijna drie jaar later is het eindelijk klaar; vandaag en morgen worden de nieuwe bewoners welkom geheten in hun nieuwe stulpje.

door Linda Meijer

HENGELO – Het Woolde - ooit begonnen als Huize Avondrust – was het eerste bejaardenhuis van Hengelo en kent een rijke geschiedenis. Het eerste gebouw (voormalig pension Huize Engelien) is in 1921 gekocht door dominee Hiebendaal, met geld uit het nalatenschap van Aleida Hendrika Lasonder. Met de komst van de Lasondervleugel (1967) en de Van Wezelvleugel (1972) was Huize Avondrust een van de modernste bejaardentehuizen van Nederland, maar dat was toen. “Beide vleugels waren sterk verouderd en boden simpelweg niet meer de woonkwaliteit die wij voor ogen hebben”, aldus locatiemanager Barry Kwast.

Het eerste ovale gebouw is gebouwd in de oude tuin van Het Woolde en kent drie verdiepingen. “Op 18 juni 2019 zijn de eerste 36 bewoners al in het eerste gebouw getrokken. Het tweede gebouw kent vier verdiepingen, biedt ruimte aan 46 bewoners en staat nu op de plek van de Lasondervleugel, die vorig jaar is gesloopt.“

Ruimte voor 84 bewoners

Barry Kwast is super enthousiast over het vernieuwde Carintreggeland-huis: “Ik ben erg trots op de nieuwbouw. De gebouwen zijn speels en ruimtelijk opgezet. Ze zijn met hun ovale vorm ook herkenbaar en onderscheidend, maar passen goed in het straatbeeld. De tuin krijgt een parkachtige uitstraling. De gebouwen stralen in eerste instantie wonen uit in plaats van zorg en dat is voor ons van belang. We willen bewoners hier een waardevol leven bieden. Bewoners die hier nu al langer dan een jaar in het eerste gebouw wonen, geven aan dat ze hier heel fijn wonen. En medewerkers vinden het werken hier heel fijn.”

‘We willen de bewoners hier een waardevol leven bieden’

Er komen in Het Woolde totaal 84 bewoners te wonen, verdeeld over de twee gebouwen. “Alle bewoners wonen in een groep van zes, en voeren gezamenlijk een huishouden. De bewoners hebben een eigen zit/slaapkamer en doucheruimte. Op iedere etage bevinden zich twee woningen. De bewoners die hier wonen hebben zowel geheugenproblemen als lichamelijke beperkingen. In het tweede gebouw wordt op één etage extra aandacht besteed aan de ouder wordende mens met een niet-westerse achtergrond.”

Eindelijk weer samen

Enkele jaren geleden woonden Gerry (91) en Herman Egbertzen (92) nog zelfstandig in een appartement aan de Smutsstraat in Hengelo. Met hulp van de thuiszorg, lieve buren en hulp van zoon en schoondochter ging dat nog prima. In februari 2020 kreeg Gerry echter een herseninfarct waardoor alles plots veranderde. “Met mijn vader ging het in zijn eentje wat minder goed en er is voor hem een crisisplaats bij Humanitas gevonden. Mijn moeder ging – nadat ze weer een beetje was hersteld - naar Het Woolde”, vertelt zoon Gerrit. Voor het eerst in 66 jaar huwelijk woonde dit echtpaar niet meer bij elkaar! Na enkele weken zijn ze gelukkig weer herenigd op Het Woolde en vandaag gaan ze dan eindelijk over naar hun nieuwe onderkomen. “Wij hebben de spulletjes ingepakt, Carint regelt de rest. Ze worden vandaag vermaakt en gaan aan het eind van de dag over naar hun nieuwe huis, lekker dicht bij hun familie!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden