Topverkoop bij drogisterijen


<p>Mensen slaan nog steeds massaal vitaminen in onder de noemer: &#39;baat het niet, dan schaadt het niet&#39;. (Foto: Linda Meijer)</p>

Mensen slaan nog steeds massaal vitaminen in onder de noemer: 'baat het niet, dan schaadt het niet'. (Foto: Linda Meijer)

Topverkoop bij drogisterijen

Hengelo - In deze barre coronatijden waar diverse bedrijven en soms complete branches omvallen, gaat het andere zaken juist voor de wind. Dat laatste geldt zeker ook voor de drogisterijen, die afgelopen jaar allemaal een topomzet hebben gedraaid.

Door Linda Meijer

Gerard Wensink (49) werkt al meer dan twintig jaar bij een Hengelose drogisterij, maar zo druk als het laatste jaar was het maar zelden. “Aan het begin van de eerste golf was het echt niet normaal”, zo weet deze gediplomeerde drogisterijmedewerker zich te herinneren. “Mensen hamsterden de gekste dingen, alsof de zondvloed was aangebroken! Van closetpapier tot potten vitamines.”

Vitamine D

Ook Etos Nederland bevestigt dit: “We verkochten afgelopen jaar, en nu nog steeds, veel hygiëneproducten zoals handzeep en zakdoekjes. Ook zagen we een flinke stijging in de verkoop van vitamine D ten opzichte van vorig jaar. Met name in de beginmaanden van de coronaperiode en nu ook weer. Ook zagen we een verhoogde vraag naar paracetamol”, vertelt Etos-woordvoerder Pauline van den Brandhof. “Etos heeft het geluk dat drogisterijmedewerkers zijn benoemd tot een van deze cruciale beroepen. Drogisterijen zijn immers specialist in zelfzorg en het toegankelijke verkooppunt voor zelfzorggeneesmiddelen als paracetamol. Deze belangrijke rol moet ook tijdens de coronacrisis beschikbaar zijn”, licht Pauline toe.

Toegankelijke verkooppunten geneesmiddelen zeer belangrijk

Volgens het CBS hebben de drogisterijen vorig jaar 87 miljoen meer netto-omzet gedraaid dan in 2019. De jaarcijfers van Ahold Delhaize (het moederbedrijf van o.a. Etos, Albert Hein en Bol.com – red.) laten hetzelfde zien. Het megaconcern heeft zijn winst in 2020 flink zien stijgen; het tweede kwartaal 2020 liet zelfs een verdubbeling zien ten opzichte van diezelfde periode 2019.

De topomzetten ten spijt is Gerards salaris er niet door veranderd, maar het plezier in zijn werk is er niet minder om. “Ik vind het werk nog steeds superleuk om te doen. Geen dag is hetzelfde. Je helpt en adviseert mensen bij diverse problemen. Altijd fijn om daar een oplossing of remedie voor te vinden.”

Twee stappen achteruit

Je bent natuurlijk wel de hele dag met mensen bezig, geen besmettingsangst? “In het begin vond ik het wel een beetje griezelig met al die potentiële virusdragers om me heen. Nog steeds moet ik vaak een stap of twee achteruit doen om de anderhalve meter te bewaren.” Maar gelukkig heeft de drogisterij waar Gerard werkt vanaf het begin veel geïnvesteerd in de veiligheid en gezondheid van hun personeel. “Klopt, we kregen vrij snel spatschermen bij de kassa’s, goede mondkapjes, en genoeg gel. Ik ben nog niet besmet geraakt, dus het is blijkbaar afdoende. En onze bevoorrading is nu ook stukken beter, dus het bizarre hamsteren is nu wel zo’n beetje voorbij, een uitzondering daargelaten”, besluit Gerard lachend.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden