‘Van het bos naar zonlicht in keuken’


<p>D&eacute;sir&eacute;e Stevens woont in de &#39;locomotief van de trein&#39;; Colensostraat nummer 4-10 zijn de wagonnetjes.&nbsp;</p>

Désirée Stevens woont in de 'locomotief van de trein'; Colensostraat nummer 4-10 zijn de wagonnetjes. 

(Foto: Barbara van der Woning)

‘Van het bos naar zonlicht in keuken’

Hengelo - In elke buurt staat een huis dat opvalt. Om zijn bijzondere gevel, oorsprong, ligging of bouwstijl. Als je er langs komt hoop je een glimp van de bewoners op te vangen. Wat trok hen aan? Hebben ze veel verbouwd? Hoe vinden ze het wonen daar? Een huis in Jugendstil met een witte toren op het dak... Wat is het verhaal daar achter?

Barbara van der Woning

In de Colensostraat, een zijstraat van de Oude Molenweg, staan prachtige huizen. Nummer twee heeft een groot rond raam aan de voorkant en hoog boven op het dak een wit torentje.

“Ja, ons huis valt nu ineens veel meer op”, lacht Désirée Stevens (58). “Er stonden grote bomen in de tuin en op het terrein van Welbions. Ik had altijd het gevoel dat ik in een bos woonde. Die zijn helaas bij de renovatie van het terrein vorig jaar allemaal weggehaald. Ik krijg nu lekker de zon in de eetkamer, maar ik mis de privacy die we hadden.”

Trein

Désirée vertelt dat het huis gezamenlijk met zijn vier broertjes en zusjes er naast, is ontworpen door architect Elzinga in 1906. De vijf huizen moeten samen een trein voorstellen. “Ons huis is de locomotief met de wielen en de stoompijp en de huizen erachter zijn de wagonnetjes. Het laatste huis heeft een groot balkon aan de zijkant. Leuk verhaal toch? We hoorden dit pas toen we er al een tijdje in zaten.”

“Mijn toenmalige man en ik woonden in Almelo aan een drukke weg. Toen de kinderen kwamen wilde ik graag naar een rustige straat, maar wel weer in een karakteristiek huis. Op de kijkdag in 1998 konden we niet. Vrienden van ons zijn toen gegaan en zeiden dat het precies het huis was dat bij ons paste. En dat klopte! We hebben het huis zijn oude glorie terug gegeven; de verlaagde plafonds en de platen op de deuren eruit gehaald, de vloer hersteld en een stuk aangebouwd. In alle vijf de huizen ligt in de hal nog steeds het oorspronkelijke mozaïek van tegeltjes!”

Wij konden ons wensenlijstje helemaal afvinken

“Afgelopen voorjaar is er in Jugendstil een veranda naast gebouwd. We waren in de Ardennen en daar zag ik een prachtige aanbouw. Precies zoals ik het in gedachten had. Ik heb er direct foto’s van gemaakt. Nu kunnen mijn vriend en ik heerlijk van de gerenoveerde tuin genieten.”

Hoe is het om in een oud pand te wonen? “Je moet er wel geschikt voor zijn”, geeft Désirée aan. “Je stookt je de rambam, dus zet ik de verwarming niet te hoog en doe een dikke trui aan. Ik denk dat een oud huis gezond is om in te wonen door de natuurlijke ventilatie. Het onderhoud vergt veel tijd en geld. Vooral aan het schilderwerk hebben we een hele klus.”

Wat trok je zo aan in dit huis? “Wij konden ons wensenlijstje bij dit huis helemaal afvinken: mooi huis, rustige straat, dicht bij een school en dicht bij het centrum. Dat goede gevoel heb ik nog steeds.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding