Hengelo krijgt 4,2 miljoen van het rijk voor versnelde bouw woningen Hart van Zuid


Foto:

Hengelo krijgt 4,2 miljoen van het rijk voor versnelde bouw woningen Hart van Zuid

Hengelo - De gemeente Hengelo krijgt naar verwachting 4,2 miljoen euro van het rijk voor de versnelde bouw van ruim 700 woningen in Hart van Zuid. In Hengelo is er net als in de rest van Nederland een groot tekort aan betaalbare woningen voor starters en middeninkomens. Hart van Zuid biedt volop kansen voor deze doelgroep.

Wethouder Mariska ten Heuw is ontzettend blij met de toekenning van de subsidie. ‘Samen met marktpartijen werken we al geruime tijd aan dit unieke stadsdeel. Deze impuls helpt ons echt om sneller te kunnen starten met de bouw van betaalbare woningen’. Hengelo is één van de 30 landelijke projecten die een rijksbijdrage ontvangen.

Op de sporen van een rijk industrieel verleden van onder andere Stork en Hazemeijer verrijst met Hart van Zuid een stadsdeel met een voor Hengelo unieke mix van eigentijds en een tikkeltje eigenzinnig wonen, werken, leren én ontmoeten. Een stadsdeel voor mensen die graag in het hart van de stad leven en die op zoek zijn naar nét even iets anders.

Grote behoefte aan betaalbare én kwalitatieve woningen

Er zijn snel meer betaalbare woningen nodig in Hengelo, zo blijkt uit recent onderzoek. Op dit moment is er te weinig aanbod voor mensen die op zoek zijn naar relatief goedkope (kleine) woningen in een dynamische omgeving. ‘We zien dat jongeren, vakmensen en hogeropgeleiden onze regio nu verlaten, omdat ze hier geen passende woning kunnen vinden’, aldus wethouder Ten Heuw. ‘Die trend willen we doorbreken. We willen deze mensen graag aan ons binden door ze in Hart van Zuid straks hét alternatief te bieden. Dat is belangrijk voor een gezonde toekomst van de stad, voor een gezonde arbeidsmarkt en de economische positie van onze regio’.

Minimaal 700 woningen in Hart van Zuid

De gemeente Hengelo ontwikkelt Hart van Zuid samen met verschillende marktpartijen. Binnen een periode van tien jaar zullen versneld minimaal 700 woningen in Hart van Zuid worden gebouwd die passen binnen de scope van de woonimpuls. De voorbereidingen zijn in volle gang, waarbij de eerste woningen volgens verwachting in 2022 kunnen worden gebouwd. Dankzij de rijksbijdrage kunnen er circa 230 woningen gerealiseerd worden met een vraagprijs onder de 250.000 euro (koopwoning) of een huur van maximaal 737 euro per maand. Dit zijn de bedragen die in deze regio gelden als ‘betaalbaar’. Kijken we naar de norm die het Rijk hanteert, dan valt ruim 76% van de 700 woningen onder de noemer ‘betaalbaar’ (koopsom onder de € 325.000 en huurwoningen tot € 1.000 euro per maand).

Brede steun

De aanvraag is in nauw en goed overleg met de provincie Overijssel, de woningcorporatie Welbions en betrokken marktpartijen opgesteld. Al deze partijen hebben een steunverklaring bij de aanvraag afgegeven. ‘Alle partijen geloven in de verdere ontwikkeling van Hart van Zuid en staan klaar om op korte termijn te starten. Hiermee kunnen en willen we gezamenlijk een belangrijke bijdrage leveren aan de opgave om op korte termijn voldoende betaalbare woningen in onze regio en daarmee in Nederland te realiseren’, aldus Ten Heuw. De subsidie van het Rijk betreft een cofinanciering, wat betekent dat ook de gemeente Hengelo middelen beschikbaar moet stellen om de versnelling te realiseren. Daarover is de gemeenteraad al geïnformeerd. Nu de toekenning van het rijk een feit is, komt het college van B en W binnenkort met een formeel voorstel aan de gemeenteraad voor die cofinancieringsmiddelen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding