Oude prikpost bracht gemoedelijkheid


<p>De familie Berends van de Klaas de Rookstrtaat 47 hadden een prikpost naast de deur. (Foto: Barbara van der Woning)</p><p><br></p>

De familie Berends van de Klaas de Rookstrtaat 47 hadden een prikpost naast de deur. (Foto: Barbara van der Woning)


Oude prikpost bracht gemoedelijkheid

Hengelo - In elke buurt staat een huis dat opvalt. Om zijn bijzondere gevel, oorsprong, ligging of bouwstijl. Wat trok de bewoners aan? Hebben ze veel verbouwd? Hoe vinden ze het wonen daar? Hoe voelt het als men jouw huis kent als de voormalige prikpost in de Hasseleres?

Door Barbara van der Woning

Jarenlang kon je elke ochtend je bloed laten prikken in de Klaas de Rookstraat op nummer 47. De meeste bezoekers kwamen lopend of met de fiets. “Wij hebben deze bungalow laten bouwen in 1978”, geeft Bene Berends aan. “Ik was dierenarts voor landbouw- en huisdieren. Dat was een drukke baan. In die tijd had je nog geen mobieltjes. Als ik werd opgeroepen voor een hulpvraag, moest mijn vrouw thuis blijven bij de telefoon. Toen ik bij de overheid kon gaan werken, heb ik dat gedaan en kwam de praktijkruimte vrij.”

Verpleegsters

Het laboratorium wilde in die periode een prikpost openen in de noordelijke wijken van Hengelo die hard groeiden. “Ze kregen een sleutel en hebben een nieuwe bel en een telefoonlijn geïnstalleerd. De indeling is gelijk gebleven. Er waren altijd twee verpleegsters aanwezig, dat zou wel hebben gemoeten voor de veiligheid”, denkt Bene hardop.

Jose Olde Klieverik (64) hierover: “Bij de start was er maar één verpleegkundige ingeroosterd. Ik heb de administratieboekjes uit die tijd even bekeken. We moesten met de hand bijhouden hoeveel patiënten er per dag kwamen. Op de eerste dag, 5 oktober 1992, kwam er welgeteld één persoon om te prikken. Later werd het drukker en telden we wel 40 patiënten op een ochtend.”

Bloedafname

“Ik ben in 2001 ingestroomd en heb tot de sluiting met een collega op deze locatie gewerkt. Het was er heel gemoedelijk. Er is een keer een reanimatie geweest, dat was een hele heftige ervaring.

‘Je bouwt een band op bij de bloedafname met een cliënt’


Je krijgt met dit werk een band met de cliënten, sommigen moeten wekelijks of maandelijks worden geprikt. Ik zie het direct als iemand angstig is of niet lekker wordt. Dan doen we het rustig aan en brengen een glaasje water. De buisjes brachten wij zelf elke dag naar het ziekenhuis, daar zag ik mijn collega’s van het laboratorium en de andere prikposten. Hét moment om even bij te praten. Dit gaat nu ook nog zo. Ik doe dit werk met heel veel plezier.”

Vanaf 2005 ging Medlon naar het Kulturhus Hasselo en de prikpost verhuisde. “Er kwamen nog lang mensen ons paadje oplopen om te vragen waar ze moesten zijn”, vertelt Bene. “Na een paar maanden kwam Anne Groot aan de deur. Niet voor bloedafname, maar met de vraag of ze de ruimte voor haar Schoonheidssalon Puursan kon huren. Zij zit er nog steeds. Margreet Ubels zit met haar praktijk Acupunctuur Twente aan de andere kant. De ruimten worden dus nog steeds goed gebruikt.”

Vertel jouw verhaal

Heb je een historisch of bijzonder verhaal over jouw huis? Mail ons: hengelosweekblad@dpgmedia.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding