Schaatspret op combibaan Hengelo


<p>Vol trots staat HIJC-voorzitter Bob Groenewoud op &#39;zijn&#39; ijsbaan, die afgelopen vrijdag openging: &#39;Het is ons weer gelukt!&#39; (Foto: Linda Meijer)</p>

Vol trots staat HIJC-voorzitter Bob Groenewoud op 'zijn' ijsbaan, die afgelopen vrijdag openging: 'Het is ons weer gelukt!' (Foto: Linda Meijer)

Schaatspret op combibaan Hengelo

Hengelo - Tientallen vrijwilligers hebben vorige week met man en macht gewerkt om de ijsbaan aan de Van Alphenstraat in Hengelo gereed te krijgen. Afgelopen vrijdag kwam dan eindelijk het verlossende woord: ‘It giet on!’

Door Linda Meijer

Combibaan Hengelo is een skeeler- en natuurijsbaan gelegen in het prachtige landschapspark het Weusthag. ‘Vaste gasten’ zijn de leden van de Hengelose IJsclub (HIJC), die al bestaat sinds 1899. De leden gaan daar samen skeeleren, fietsen, droogtrainen of racerunnen, maar het summum is toch wel het schaatsen. Dat kan de nieuwbakken voorzitter Bob Groenewoud (50) ook beamen: “Anderhalve week geleden attendeerde mijn dochter mij op de komende weersverwachting; we hebben als ijsclub meteen actie ondernomen.”

Waarom duurde het zo lang voordat er geschaatst kon worden? “De sneeuw en wind hebben de ijsgroei in het begin enorm gehinderd. Daarna was het vooral veel schoonmaken en de vorst verder z’n werk laten doen.” Tot donderdagavond was het nog niet zeker of het zou lukken. Wat was het probleem? “Onder de grond zitten warmteputten, die bleven maar wakken veroorzaken. Donderdagavond hebben we die putten dichtgemaakt en dat heeft gewerkt. Diezelfde avond hebben we het water onder het ijs laten weglopen en daarna konden we beginnen met het repareren en dweilen van het ijs. Vrijdag waren we open!”

Schaatsen in tijdvakken

In verband met corona mochten er telkens niet meer dan 100 mensen op het ijs. Dat had de ijsclub allemaal goed geregeld. “Mensen konden zich via onze website inschrijven voor een bepaald tijdvak. We hanteerden telkens blokken van anderhalf uur, om zo zoveel mogelijk schaatsliefhebbers de kans te geven een paar baantjes te trekken”, legt de voorzitter uit. “Daarnaast hadden we strakke roosters van groepen vrijwilligers, voor de verkoop van koffie/thee/choco, het verhuren van schaatsen en voor BHV en toezicht.”

‘Niets is mooier dan schaatsen in de buitenlucht’

Zoveel werk voor slechts een paar dagen ijsplezier? “Jazeker! Het is niet alleen het schaatsen zelf, maar ook die hele ambiance eromheen. Het prutsen met het ijs, de saamhorigheid, gaat het lukken of niet? Geweldig!” Bob is niet de enige in zijn gezin die is bevangen door de schaatskoorts. “Mijn drie dochters zijn ook allemaal fanatieke schaatsers. Zelf ben ik al vijftien jaar lid van de HIJC; sinds dit seizoen de voorzitter en ik val dus meteen met mijn neus in de boter… nou ja, in het ijs”, lacht Bob. “Het is vooral het schaatsen in de natuur. Het zonnetje, het glijden, de geluiden van het ijs en de prettige herinneringen aan vroeger”, legt Bob uit.

De Hengelose IJsclub kent momenteel zo’n 400 leden en de contributie bedraagt 45 euro per jaar. “Als er geen natuurijs is wordt er vaak op de ijsbaan Twente (Enschede - LM) geschaatst. ‘s Zomers skeeleren en sporten we veel met elkaar. Zo blijf je het hele jaar lekker fit”, besluit Bob.

www.hijc.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding