Ouderen bewegen op een voetbalveld.
Ouderen bewegen op een voetbalveld.

Gezonder leven door meer te bewegen

Algemeen

Meer bewegen en daardoor gezonder leven: dat is het doel van een informatieavond woensdag 22 maart in Wijkhuys Hasselo. “Voor veel ouderen is de drempel te hoog om te gaan bewegen. Maar het is belangrijk voor de gezondheid”, zegt medeorganisator Els Schopman.

HENGELO - Nederland vergrijst en zorgkosten lopen op. Het probleem is genoegzaam bekend. Maar ouderen kunnen zelf zoveel regie over hun leven houden door te bewegen. Daar willen meerdere organisaties op 22 maart graag uitleg over geven. “We organiseren een inspiratie- en informatieavond over bewegen en ontmoeten in het Wijkhuys Hasselo. De avond bestaat uit meerdere delen. In het eerste deel vertelt een huisarts iets over het belang van bewegen. Preventie staat hoog op de landelijke agenda. Dat is belangrijk want anders worden zorgkosten onbetaalbaar”, zegt Schopman. Zij constateert dat het voor veel ouderen niet gemakkelijk is meer te gaan bewegen. “Ze vinden het lastig. Vaak is de drempel te hoog. Er zijn ouderen die genoeg bewegen, maar lang niet iedereen doet dat. Het advies is om dat minimaal een uur per dag te doen”, weet Schopman. Bewegen kan op allerlei manieren. Wandelen, zwemmen en fit blijven in de sportschool bijvoorbeeld. Bezoekers kunnen die avond in Wijkhuys Hasselo kennismaken met allerlei beweegactiviteiten. Zo is de zogeheten Vitalityclub eveneens present. Dat heeft Schopman opgezet. Zij constateert dat deze nieuwe beweegclub aanslaat in enkele dorpen. “In Denekamp hebben we dertig tot veertig deelnemers. Daar wordt gehouden op een kunstgrasveld van voetbalclub SDC’12. Ook in Weerselo is er een groep”, zegt ze. Schopman zou het toejuichen als in Hengelo eveneens een Vitalityclub in het leven wordt geroepen. De interesse daarvoor kan op die avond gepolst worden. “We willen het opstarten in de Hasseler Es. Daar zijn we al mee bezig.” De Vitalityclub is volgens Schopman meer dan alleen wandelen. “We werken ook aan de armspieren, beenspieren en doen evenwichtsoefeningen. Ook het sociale netwerk wordt groter.”

In het eerste deel spreekt Mieke Vissers namens de huisartsenorganisatie over bewegen en gezondheid. Verder staat een introductie van de Vitalityclub en een presentatie over Positieve Gezondheid en Welzijn op recept op het programma. In het tweede deel van de avond is er een informatiemarkt met aanbieders van uiteenlopende activiteiten op het gebied van bewegen en ontmoeten. Belangstellenden zijn welkom. De bijeenkomst woensdag 22 maart begint om 19.30 uur en duurt tot 21 uur. De inloop is vanaf 19 uur.

Informatiemarkt met aanbieders

‘Advies is om minimaal een uur per dag te bewegen’

Stefan Wegdam

Afbeelding
Afbeelding
Geniet van de Special TV Muziekshow op TV Oost 1 mrt, 09:54
Hardlopers onderweg in de Woolderesloop. Eigen foto.
Gijs Boerrigter snelst in Woolderes 29 feb, 09:49
Afbeelding
De verdwenen Ludgeruskerk 29 feb, 09:47
Ricardo van de Worp aan de eettafel met de brandweerlieden. Eigen foto.
Mooie avond met de brandweerlieden 29 feb, 09:45
Afbeelding
Op zoek naar een goedkoop pand als zzp'er? Kies een garagebox! 28 feb, 13:54
Het team van Kamera Express op Woonboulevard Almelo heeft alles in huis om nog meer tips te geven. (Foto: Rekha Voskamp)
Kamera Express Almelo vertelt alles 28 feb, 12:23
Het kunstwerk achter de Lambertusbasiliek wordt in de wandelgangen met Kado voor Hengelo aangeduid.
Nieuwe naam voor rood figuratief beeld 28 feb, 12:21
Een impressie van een eerdere Slingerdag. Foto: PR.
Bedrijfsleven helpt een handje mee 28 feb, 12:20