Bekende Hengeloërs leren het vak voor een goed doel (foto: Eric Brinkhorst).
Bekende Hengeloërs leren het vak voor een goed doel (foto: Eric Brinkhorst). Foto: Eric Brinkhorst

Eerste Hengelose Maestro in juni

Algemeen

Mieke Gondrie is bedenker van het nieuwste muziekevenement: de Hengelose Maestro. Het concept is bekend van tv, waar acht BN’ers zonder enige dirigeerervaring het tegen elkaar opnemen in een ware afvalrace. Zet vast in de agenda: zaterdag 10 juni de Hengelose Maestro in Schouwburg Hengelo. 

HENGELO - Het nieuwe muziekfestijn is voor een goed doel. “Dit gaat betekenen dat een kind lid mag worden van de muziekvereniging, muzieklessen krijgt en een jaar lang een muziekinstrument mag bespelen”, aldus Gondrie. Muziekvereniging Armonia en kunstenschool Oyfo dragen daar de zorg voor.

Wibi Soerjadi, Carl Wittrock en Egbert van Groningen vormen jury

Grote namen
Met trots vermeldt Gondrie dat ook de jury sinds kort compleet is met drie grote namen uit de muziekwereld: pianist Wibi Soerjadi, componist Carl Wittrock, die bovendien muziekdocent op Twickel College is, en dirigent Egbert van Groningen. Het muziekfeest - kaartjes kosten 29,50 euro - komt met een professionele veiling van persoonlijke ‘schatten’ van elke deelnemer. Ook die opbrengsten gaan naar de Hengelose kinderen. Zeven bekende Hengeloërs gaan de uitdaging aan: burgemeester Sander Schelberg, oud-profvoetballer Jan van Halst, eigenaresse kapsalon Brigit Schoemaker, directeur RTV Oost Judith Hartman, cabaretier Jeffrey Spalburg, eigenaar Three Musketeers Melvin de Boer en Martine Fabels van Hengelo Promotie.


Belangrijk voor Hengelo
“Het zou mooi zijn als we meer continuïteit, een vervolg hieraan kunnen geven”, hoopt Gondrie. “Dit is belangrijk voor Hengelo: dit kan een echt Hengeloos evenement worden. De maestro’s heb ik zelf gevraagd en hun enthousiasme spat ervan af. Zij mogen leren om zelf-uitgekozen muziekstukken te dirigeren. Mijn insteek was een Maestro-groep samen te stellen die heel verschillend is. En de jury moet natuurlijk bestaan uit mensen met kennis van het vak. Dat heeft een lange aanloop gehad, maar het is gelukt.” De avond wordt gepresenteerd door Pim Paalhaar, presentator en verslaggever bij RTV Oost.
Muziek is ongelooflijk belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, blijkt uit veel studies. Hoogleraar klinische neuropsychologie, Erik Scherder: “Actief zijn met muziek stimuleert de hersennetwerken en bevordert nieuwe verbindingen. Muziek zet je hersenen in werking; dat is geweldig voor het opgroeiende brein.” Wetenschapsjournalist Mark Mieras geeft aan dat het effect extra groot is voor leerlingen uit achterstandsgezinnen. Ook kinderen met taal- en leesproblemen hebben extra baat bij muziek. “De relatie tussen muziek, ontwikkeling en leren wordt steeds beter begrepen.”


Gewoon feestelijke avond
Spalburg, geboren en getogen in Hengelo, zegt op 1Twente.nl dat hij het geluk had op te groeien met muziek. “Ik heb op de Hengelose muziekschool gezeten en toen ben ik eigenlijk geworden wie ik ben.” Op 10 juni is het “vooral lekker muziek maken met z’n allen, met een heel mooi orkest erbij, dus dat is al geweldig.” Zijn mede-maestro De Boer woont in Hengelo en is vereerd dat hij mee mag doen. “We gaan ons best doen om de zaal helemaal op de kop te zetten, zodat ook kinderen gebruik kunnen maken van muziekles en van een instrument.” Hoe belangrijk dat is weet mede-maestro Hartman, die twaalf jaar directeur Wilminktheater was in Enschede. “Omdat ik heb gezien hoe belangrijk muziek is voor kinderen: het helpt in hun ontwikkeling, het zorgt voor zelfvertrouwen en je groeit als persoon.” Volgens de burgemeester gaat er nog heel wat aan vooraf. “Maar zoals Pipi Langkous zei: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”
Wie kan het beste het orkest van Muziekvereniging Armonia leiden? Dat is niet de grote vraag. De vraag is hoeveel Hengelose kinderen hiervan kunnen gaan profiteren. De Mixed LIONS Club Hengelo en Stichting Hengelo Cultuurluk organiseren het evenement.


Meer informatie:

hengelosemaestro.nl

door Marjolein van Loenen

Afbeelding
Afbeelding
Geniet van de Special TV Muziekshow op TV Oost 1 mrt, 09:54
Hardlopers onderweg in de Woolderesloop. Eigen foto.
Gijs Boerrigter snelst in Woolderes 29 feb, 09:49
Afbeelding
De verdwenen Ludgeruskerk 29 feb, 09:47
Ricardo van de Worp aan de eettafel met de brandweerlieden. Eigen foto.
Mooie avond met de brandweerlieden 29 feb, 09:45
Afbeelding
Op zoek naar een goedkoop pand als zzp'er? Kies een garagebox! 28 feb, 13:54
Het team van Kamera Express op Woonboulevard Almelo heeft alles in huis om nog meer tips te geven. (Foto: Rekha Voskamp)
Kamera Express Almelo vertelt alles 28 feb, 12:23
Het kunstwerk achter de Lambertusbasiliek wordt in de wandelgangen met Kado voor Hengelo aangeduid.
Nieuwe naam voor rood figuratief beeld 28 feb, 12:21
Een impressie van een eerdere Slingerdag. Foto: PR.
Bedrijfsleven helpt een handje mee 28 feb, 12:20