Annet afgelopen zaterdag voor het laatst met 'haar markt' op de tijdelijke locatie aan het Stationsplein. (Foto: Linda Meijer)
Annet afgelopen zaterdag voor het laatst met 'haar markt' op de tijdelijke locatie aan het Stationsplein. (Foto: Linda Meijer)

Hengelose markt terug op oude plek

Algemeen

Ruim 55 weken heeft de herinrichting van het marktplein geduurd, maar woensdag 15 maart is het dan eindelijk zover; de marktkraampjes zijn dan weer te vinden op hun oude en vertrouwde plek.

HENGELO - Afgelopen week is er nog hard gewerkt aan het plein, onder andere aan het Urban Frame, de kiosk en aan de Brinkstraat. “Wij kunnen niet wachten tot we kunnen genieten van het nieuwe marktplein!”, aldus marktmeester Annet ten Hoopen. “Het nieuwe marktplein wordt een groen ‘doeplein’ met een podium. Het heeft ook een stoer karakter door de verwijzingen naar de metaalindustrie. Er is ruimte om elkaar te ontmoeten, te ontspannen, spelen en sporten. De kiosk krijgt een rooftopbar.”

Annet ten Hoopen is al ruim 30 jaar marktmeester, waarvan bijna 23 jaar bij de Hengelose warenmarkt. “Ik ben vroeger bloembindster geweest, heb twee kinderen en vier kleinkinderen, die vaak meehelpen met marktacties en het uitdelen van traktaties.” De werkdag van een marktmeester begint vroeg. “Ik begin vaak al tegen vijf uur in de ochtend. Ik zie het als mijn grootste taak dat de warenmarkt van Hengelo vlotjes verloopt. Denk hierbij aan het toezien op het naleven van regels, ondernemers bijstaan die moeilijkheden ervaren, het verstrekken van vergunningen en het regelen van de elektra op de marktdagen; eigenlijk ben ik het manusje-van-alles.”

De Hengelose warenmarkt heeft 55 weken op het Stationsplein plaatsgevonden. In deze periode is er hard gewerkt aan het marktplein. Toch ervoer Annet dit niet als een vervelende periode. “De meeste bezoekers vonden de tijdelijke opzet van de markt bij het station best gezellig en wisten ons wel te vinden. Echter, de toevallige voorbijganger (de winkelende Hengeloër) hebben we wel gemist. En ik begreep van de winkeliers dat zij ook blij zijn met de terugkeer van de markt naar het marktplein. Zij misten een deel van de warenmarktbezoekers in hun winkels.”

Wat kunnen de mensen verwachten op het vernieuwde plein? “De mensen kunnen de vertrouwde warenmarkt verwachten maar wel op een prachtig nieuw plein. Het bijzondere is dat je van alle kanten op dit marktplein kunt komen. Er is geen duidelijke looproute. Samen met onze marktkooplieden hebben we besloten om alle sectoren door elkaar te zetten. Dat hebben we tot nu toe nog niet eerder zo gedaan.”

Op woensdag 15, en zaterdag 18 maart is het feest op het vernieuwde marktplein. Bezoekers worden getrakteerd op een hapje en een drankje, er is muziek van de ‘Feel the Rhythm Clatch’ slagwerkgroep, de marktbeer deelt gratis sleutelhangers uit en er is een draaimolen voor de kinderen. “Ik roep alle Hengeloërs op om woensdag 15 maart en zaterdag 18 maart de markt te bezoeken en onder het genot van een gratis kopje koffie kennis te maken met de nieuwe marktopstelling”, besluit Annet.

Linda Meijer

Een groen plein met podium, om te ontmoeten en te ontspannen

Afbeelding
Afbeelding
Marinus van Rooy geeft op Dag van de Ouderen lezing 22 sep., 13:29
Afbeelding
Auto Bleeker viert 90-jarig jubileum 21 sep., 12:15
Afbeelding
'Luisteren naar mensen met dementie' 21 sep., 11:10
Afbeelding
Ilonka: 'Het gaat over dood en leven' 21 sep., 11:09
Afbeelding
Jazzclub Hengelo bestaat kwart eeuw 20 sep., 10:22
Afbeelding
Houtmaat scoort met topband Haystax 20 sep., 10:20
Afbeelding
'Beter een goede buur, dan een verre vriend': Burendag in Hengelo 19 sep., 12:47
Afbeelding
Stegge Mode bereikbaar 19 sep., 09:05