Eerste Smoked Gin in Nederland komt uit Hengelo


Foto: PR

Eerste Smoked Gin in Nederland komt uit Hengelo

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Nee, dat is het zeker niet van toepassing op René Kamphuis en Jasmine Taraporewalla van Delrey Distillery in Hengelo. Want ze mogen dan amper twee jaar bezig zijn, ze brengen toch maar mooi als eerste in Nederland een Smoked Gin op de markt. Om maar aan te geven en vooral te laten proeven dat ze hun vak verstaan.

HENGELO - Vak, met recht, want hun in 2018 opgerichte distilleerderij aan de Zoutwinningsweg 23 in Hengelo is één al vakmanschap. Langs een wand potten en potjes vol kruiden en specerijen. Daarvoor een tafel waarop alle denkbare smaakcombinaties in elkaar worden ´getoverd´. En natuurlijk wordt er gedistilleerd. In kleine proefopstellingen. In grote metalen ketels. Alles gebeurt er nog handmatig. Ook het bottelen en etiketteren. Kleinschaligheid troef, heel bewust.

Gin met ballen

´Handcrafted´ staat er op het rokerig zwarte etiket van de Smoked Gin. Die zo heet omdat de twaalf kruiden en specerijen die er - volgens een geheim recept natuurlijk - in zijn verwerkt eerst vier uur lang zijn gerookt op appel- en berkenhout. Daardoor is hun Smoked Gin ook in alles een robuuste, krachtige gin. Zeg maar gerust een gin met ballen. Dat verklaart ook waarom hij met name in trek is bij mannen. Overigens komen ook alle andere ginliefhebbers bij Delrey Distillery meer dan prima aan hun trekken. Want het assortiment bevat ook een ´gewone´ London Dry Gin, een Hibiscus Gin,een Eastern Blue Gin en een Tangerine Saffron Gin. In die laatste is saffraan verwerkt. Echte saffraan welteverstaan, van een plantage aan de voet van de Himalaya in India, het geboorteland van Jasmine.

Breder assortiment

Zijn het nu nog vooral gins die worden gemaakt, er zijn al serieuze plannen voor een breder assortiment. Zo wordt er al gewerkt aan een Delrey whisky en aan een Delrey rum. En wie de Delrey absint een keer proeft…

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden