Bezoekers bij de middag Speurneuzen in Museum Hengelo.
Bezoekers bij de middag Speurneuzen in Museum Hengelo.

‘Oude foto’s bekijken is een feest’

Algemeen

Museum Hengelo beschikt over een enorme collectie historische foto’s. Het zijn er vele duizenden. Maar bij tal van foto’s ontbreken belangrijke gegevens. “Daarom houden we elke maand een bijeenkomst waarin bezoekers ze kunnen bekijken. Zodoende hopen we aan extra informatie te komen”, zegt woordvoerder Gerrit ter Welle van Museum Hengelo. Komende vrijdag is er weer een bijeenkomst in het gebouw aan de Beekstraat.  

HENGELO - De maandelijkse bijeenkomsten op vrijdagmiddag in Museum Hengelo heeft ook een naam. ‘Speurneuzen’ heet het initiatief dat pakweg vier jaar geleden in het leven werd geroepen. Dat was nog voor de uitbraak van de coronapandemie. Het bleek destijds een schot in de roos. Tal van Hengeloërs stapten bij Museum Hengelo naar binnen om oude foto’s te bekijken.

“Het was voor corona heel druk. Per keer waren er wel twintig tot dertig personen. Ze bekeken oude foto’s en konden daar meer over vertellen. We hebben bij Museum Hengelo een grote collectie foto’s. Zo’n 55.000 in totaal. Maar van ongeveer duizend foto’s ontbreken nog gegevens. Die zijn belangrijk om het verhaal bij de foto te kunnen vertellen”, zegt Ter Welle. Daarbij gaat het om afbeeldingen uit Hengelo, Beckum en Oele. “Er zijn foto’s van onder meer scholen, straten, fabrieken en sport. Die hebben we allemaal gerangschikt. We hopen dat er mensen komen, die meer kunnen vertellen over wat ze op de foto zien”, zegt Ter Welle. In het eerste jaar was de interesse enorm. Maar Ter Welle constateert dat de animo inmiddels minder is. “Nu mogen we blij zijn als er tien mensen komen.” Ter Welle hoopt echter dat meer Hengeloërs de stap zetten naar Museum Hengelo. Hij vermoedt dat er nog veel inwoners zijn die meer kunnen vertellen over de foto’s. Zij kunnen Museum Hengelo daarmee van waardevolle informatie voorzien. “Van sommige foto’s missen wij enkele belangrijke gegevens. Wie zijn de personen op de foto? Waar is de foto gemaakt? Wanneer is die gemaakt? Met hulp van de inwoners willen we aan de ontbrekende gegevens komen.” De bijeenkomsten zijn niet alleen zinvol voor Museum Hengelo. Ter Welle ziet ook dat bezoekers het op prijs stellen. “Er ontstaan ook gesprekken onderling op deze middagen. De mensen die hier komen voor Speurneuzen hebben ook iets te vertellen. Het is heel leuk als ze met elkaar in gesprek komen”, zegt Ter Welle. Het fotoarchief is digitaal te zien op de website van Museum Hengelo.
 

De eerstvolgende bijeenkomst van Speurneuzen is 10 maart. “Het wordt een gezellige middag. Want het bekijken van oude foto’s op zich is al een feest”, laat Ter Welle weten. Het wordt elke tweede vrijdag van de maand gehouden in het auditorium van Museum Hengelo aan de Beekstraat 51. De bijeenkomst op vrijdag 10 maart is van 13.30 tot 16 uur. De entree is gratis.

museumhengelo.nl

Afbeelding
Marinus van Rooy geeft op Dag van de Ouderen lezing 22 sep., 13:29
Afbeelding
Auto Bleeker viert 90-jarig jubileum 21 sep., 12:15
Afbeelding
'Luisteren naar mensen met dementie' 21 sep., 11:10
Afbeelding
Ilonka: 'Het gaat over dood en leven' 21 sep., 11:09
Afbeelding
Jazzclub Hengelo bestaat kwart eeuw 20 sep., 10:22
Afbeelding
Houtmaat scoort met topband Haystax 20 sep., 10:20
Afbeelding
'Beter een goede buur, dan een verre vriend': Burendag in Hengelo 19 sep., 12:47
Afbeelding
Stegge Mode bereikbaar 19 sep., 09:05