‘Dochter vernoemd naar spreuk op deur’


<p>Door het gebrek aan bouwmateriaal is in 1950 gekozen voor rood Engels vakwerk. Een unieke eyecatcher in het centrum van Hengelo. (Foto: Barbara van der Woning)</p>

Door het gebrek aan bouwmateriaal is in 1950 gekozen voor rood Engels vakwerk. Een unieke eyecatcher in het centrum van Hengelo. (Foto: Barbara van der Woning)

‘Dochter vernoemd naar spreuk op deur’

In elke buurt staat een huis dat opvalt. Om zijn bijzondere gevel, kleur, ligging of bouwstijl. Als je er langs komt hoop je een glimp van de bewoners op te vangen. Wat trok hen aan? Hebben ze veel verbouwd? Hoe bevalt het wonen daar? Vandaag het verhaal van de familie Schell aan de Enschedesestraat 92 in Hengelo.

(door Barbara van der Woning)

Hengelo - Na 44 jaar ga ik alleen maar meer van dit huis houden.” Mevrouw Schell (71) haar ogen glinsteren als ze vertelt hoe ze met haar man de eerste dag in hun Deux Chevaux aan kwamen rijden. “We hadden veel te weinig meubels, maar de liefde was er meteen.” De voorkant in vakwerkstijl past bij de Engelse invloeden die architect Vrielink veelvuldig heeft toegepast en dat kwam goed uit bij het gebrek aan grondstoffen in die tijd. Naast de boiler kwam een airing cubboard. “Die gebruik ik nog steeds”, zegt mevrouw Schell. “Je legt de vochtige was op de stokken in de kast. Door de gaten in de wand wordt de was gedroogd door de stralingswarmte van de ketel.”

Esculaap boven voordeur

“De eerste eigenaar dokter Van IJzeren (destijds directeur van het Gerardus Majella Ziekenhuis) heeft boven de voordeur een esculaap van Bentheimer zandsteen laten plaatsen. Ik vind het zo bijzonder dat alle volgende eigenaren ook medisch geschoold waren! De heer Gerversman was internist, de heer Jonquière huisarts en mijn man Ruud Schell was tandarts tot aan zijn pensioen. Wij hadden op de bovenverdieping praktijk aan huis. Ik heb gewerkt als lerares Engels en later ben ik vanuit huis juridisch vertaalwerk gaan doen.
In de tijd dat de Enschedesestraat nog een doorgaande weg richting Duitsland was, belde een vrachtwagenchauffeur ’s avonds laat aan en vroeg of mijn man zijn kies kon trekken? Hij had vreselijk last en moest nog ver rijden. Natuurlijk deden we dat.”

Stapelgek op de tuin

De tuin is ommuurd en er zijn rozenperken en een vijver. In de woonkamer zit een prachtige schouw met hout vanuit Het Stift. De tegeltjes in de keuken en de hal zijn nog oorspronkelijk. Het versierde smeedijzeren hekwerk langs de trap, de vele deuren en kozijnen met de ronde boog en de vorm van het dak geven het huis zijn Engelse allure. Mevrouw Schell geeft met veel passie een rondleiding door haar huis.

“Dit huis voelt goed. De opbergruimte die tussen de keuken en de eetkamer is gebouwd, is ook zo handig. Die kun je van beide kanten open doen. Op de lage brede vensterbanken kun je een matras leggen als je ziek bent. We hebben zelfs onze dochter vernoemd naar de spreuk ‘Laetare’ op de voordeur. Dat betekent ‘Verheug U’.”

Oproep

Hebt u een bijzonder verhaal te vertellen over uw huis of bent u benieuwd naar de achtergrond van die ene bijzondere woning in uw buurt? Stuur dan een mail naar de redactie: hengelosweekblad@dpgmedia.nl. Wij zijn benieuwd naar uw verhaal en komen graag langs.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding