Nieuw kunstwerk in verbouwde raadzaal


<p>Rinus Roelofs toont zijn kunstwerk, een staatsieportret van koning Willem-Alexander aan burgemeester Schelberg.</p>

Rinus Roelofs toont zijn kunstwerk, een staatsieportret van koning Willem-Alexander aan burgemeester Schelberg.

(Foto: Gemeente Hengelo)

Nieuw kunstwerk in verbouwde raadzaal

Het was het laatste onderdeel van de grote verbouwing van het stadhuis: de raadzaal. De vergaderzaal van de gemeenteraad voldeed niet meer aan de (technische) eisen van deze tijd. Na 4 maanden verbouwen is de raadzaal nu klaar. Én de zaal is een prachtig kunstwerk rijker.

HENGELO - Met respect voor de historie en het originele ontwerp is de raadzaal verbouwd. Er is een derde ring aan de zaal toegevoegd, zodat raadsleden ruimer kunnen zitten. Ten tijde van het originele ontwerp was de stad namelijk nog kleiner en waren er ook minder raadsleden. Daarnaast is de zaal zo aangepast dat de raad dynamischer kan vergaderen. Er is een opening gekomen in de boog met tafels en er zijn twee centrale interruptiemicrofoons geplaatst.

Het prachtige mozaïek (‘De werken van Barmhartigheid’) in de raadzaal is uiteraard behouden. Verder zijn de gordijnen voor de ramen verwijderd, waardoor het zicht op de stad (zoals destijds bedacht door architect Berghoef) is hersteld. Een belangrijke toevoeging aan de raadzaal is het gedicht ‘Stadsgezicht’ van John Heymans, stadsdichter van 2012 tot 2014. Het gedicht siert de tafels in de raadzaal.

Moderne systemen

De raadzaal is nu helemaal bij de tijd. Door ICT-systemen kunnen moties en amendementen direct op een groot scherm getoond worden. Daarnaast kunnen raadsleden voortaan digitaal stemmen. En Hengeloërs kunnen vanuit huis nog beter meekijken naar de raadsvergadering.

Cadeau

Tot slot is de raadzaal verrijkt met een prachtig kunstwerk. Burgemeester Sander Schelberg gaf een Hengelose kunstenaar de opdracht om een staatsieportret van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander te ontwerpen. Beeldend kunstenaar Rinus Roelofs kreeg de opdracht en moest daarbij aan een aantal voorwaarden voldoen: het moest een modern staatsieportret worden, van metaal (want Hengelo is metaalstad) en het moest duidelijk herkenbaar zijn. Rinus Roelofs heeft al deze elementen in een bijzonder kunstwerk weten te vatten. Door te spelen met schaduwen, gecreëerd door gaten van verschillende dieptes, heeft hij de Koning prachtig weergegeven.

In het filmpje een impressie van de verbouwde raadzaal en het kunstwerk van Rinus Roelofs. 


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden