Foto: Ruilkring.
Foto: Ruilkring.

Lets Ruilkring Hengelo is terug van weggeweest

Algemeen

Een knap staaltje noaberschap is terug van weggeweest: Lets Ruilkring. Een enthousiaste groep Hengeloërs heeft de ruilkring nieuw leven ingeblazen. In deze crisistijden is er groeiende interesse in zo’n duurzaam idee met gesloten portemonnee.

HENGELO - Gewone mensen uit Hengelo en Borne doen tegenwoordig aan ruilhandel, één van de oudste vormen van handel. Het stamt nog uit de oertijd, lang voor het bestaan van geld of banken. Wie een talent, dienst of ding aanbiedt of zoekt kan terecht op de nieuwe website van de ruilkring. Bijvoorbeeld, een stucadoor zoekt een naaister die al zijn kleding kan verstellen. Op gegeven moment heeft de naaister een stucadoor nodig. Met de eerder verdiende punten, zogenaamde noabers, schakelt ze die stucadoor in. Bij het ruilen gaat het erom dat men niet steeds met dezelfde hoeft te ruilen maar dat men kan kiezen uit de lijst met aanbieders doordat iedereen een eigen potje met punten/noabers heeft.

“Ik had na mijn pensioen tijd over en ik doe het omdat het zo leuk is. Te weinig mensen weten ervan”, vertelt initiatiefneemster van de herstart, therapeut Marjolein van Eck. Naast het werk voor de ruilkring heeft zij een praktijk lichaamsgerichte therapie in de Hengelose Es. Voor de ruilkring werkt zij samen met vier anderen.

“De Ruilkring is eigenlijk vanaf begin jaren tachtig actief geweest in Hengelo en in 2020 opgeheven. Het zittende bestuur had het wel gehad. Om te beginnen heb ik contact gezocht met Ruilhandel Enschede (die een interactieve website hebben, red.). Dat contact is in november 2021 omgezet in een samenwerking, waarbij de websitebouwer bereid was om de website van Ruilkring Enschede aan te passen voor Hengelo. Momenteel is dat aan het draaien.”

Oude leden melden zich weer aan en er komen nieuwe mensen bij, maar ze vindt het geweldig als er wat ruchtbaarheid aan gegeven kan worden, want het valt haar op dat veel mensen nog niet bekend zijn met dit fenomeen. Het kan eenzaamheid doorbreken door sociale netwerken uit te breiden, ook interessant voor nieuwe bewoners. Van Eck: “Je leert mensen op een bepaalde manier kennen. Ik moest bijvoorbeeld een teepee maken voor mijn kleinkinderen en na lang worstelen met vallende tentstokken zocht ik contact. Toendertijd moesten we nog werken met een boekje, als je een dienst verleende moest je een briefje invullen en inleveren bij de Ekoplaza - destijds het Gimsel - in de binnenstad. Zo gezegd zo gedaan, toen kregen we het samen voor elkaar.” Het oude bestuur dat al sinds de jaren tachtig de kar trok, besloot de ruilkring in coronatijd op te heffen. “Ik miste het gelijk, want je ontmoet mensen en doet dingen die je normaal niet doet.” Ze kende Lets Ruilkring uit een Hengelo’s Weekblad van eind jaren tachtig.

Binnenkort komen voor het eerst de leden van de nieuwe, online Lets Ruilkring fysiek bijeen. “Op 9 maart huren we een zaaltje in het wijkcentrum Hengelose Es. En binnenkort is er weer een Slingerbeurs, waar we mooi op kunnen aansluiten.” Lidmaatschap kost 12 euro per jaar.

Ga voor meer informatie naar de website van Lets Ruilkring Hengelo of kijk op Facebook: www.facebook.com/ruilkringhengelo.

www.ruilkring-hengelo.nl

door Marjolein van Loenen

Afbeelding
Ruilhandel terug in Hengelo (foto: Ruilkring).
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 18 apr, 11:32
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 18 apr, 11:29
Wilhelmina Bakkenes tijdens de opening van de expositie bij de Möllerwerf (foto: Gertjan Versteeg).
Leven omarmen en met kleur verdergaan 18 apr, 11:28
Kinsaini Ong-A-Fat, ouderling Holy Ghost Revival Chapel Hengelo.
Holy Ghost Revival Chapel Hengelo opent nieuwe kerk 16 apr, 14:13
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 16 apr, 14:11
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 16 apr, 14:09
Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 16 apr, 14:07