Bridge bij HBC. De vereniging bestaat tachtig jaar.
Bridge bij HBC. De vereniging bestaat tachtig jaar.

Tachtig jaar bridge bij HBC in Hengelo

Algemeen

De Hengelosche Bridge Club (HBC) bestaat tachtig jaar. Dat jubileum is vorige week opgeluisterd met een gezellige dag. Secretaris Ans Bouwhuis van HBC zegt dat het een geslaagd jubileum was. De club organiseert meer activiteiten. Maar er is ook reden tot zorg. Het ledenaantal neemt af. 

HENGELO - Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat de Hengelosche Bridge Club het levenslicht zag. Enkele weken na de jaarwisseling in het oorlogsjaar 1943 werd in Hengelo deze bridgevereniging opgericht. “Het was op 20 januari 1943. Er was verder niet zoveel in de oorlog. Gespeeld werd in het voormalig Amstelhotel aan de Enschedesestraat”, zegt Bouwhuis. Kennelijk zochten de mensen wat vertier. Veel meer over het prille begin van de vereniging is er volgens haar niet bekend. Wel waren er enkele fusies. HBC speelde ook in meerdere locaties zoals hotel Deters en café De Ster van de familie Hemmelder. In al die jaren zijn er enkele omzwervingen geweest. Nu wordt er gespeeld in het denksportcentrum aan de Cesar Franckstraat 36. Dat gebeurt op de maandagmiddagen. Het ging de club lange tijd voor de wind. Aan leden was geen gebrek. Maar inmiddels is de interesse tanende. “Door de vergrijzing en corona hebben we minder leden dan vroeger. We hebben wel eens een ledenstop gehad. Er waren honderd leden. Nu zijn dat er 58. Niet alleen bij ons loopt de interesse achteruit. Ook andere clubs hebben minder leden.” Het bestuur hoopt de afnemende belangstelling een halt toe te kunnen roepen. Maar dat is niet gemakkelijk. Jonge mensen gaan niet bridgen. “Ons jongste lid is 56 of 57 jaar. De oudste is 91.” Belangstellenden nemen doorgaans pas op oudere leeftijd een kijkje bij een bridgevereniging. HBC heeft onlangs besloten het over een andere boeg te gooien. De dinsdagavond was de speelavond tot vorig seizoen. “Maar in het begin van dit seizoen zijn we naar de maandagmiddag verhuisd. Hopelijk is er meer interesse op een middag dan in de avonduren.” Een volgende fusie lijkt volgens haar nog niet in zicht. Het samensmelten van twee clubs is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

HBC heeft een geslaagd jubileum in restaurant De Zevenster achter de rug. “Het was heel gezellig. We hadden ‘s ochtends een ontvangst met koffie en thee en wat lekkers. Daarna hebben we bridge gespeeld en de dag afgesloten met een buffet. Bijna iedereen was aanwezig”, zegt Ans Bouwhuis. Belangstellenden kunnen op de maandagmiddagen van 13.30 tot 17 uur een kijkje nemen in het denksportcentrum.

HBC kijkt terug op gezellig jubileum

‘Door corona en vergrijzing hebben we minder leden’

Stefan Wegdam

Afbeelding
Afbeelding
Duurzaamheid en betrouwbaarheid 23 uur geleden
Afbeelding
Opening marktplein 15 & 16 april 23 uur geleden
Afbeelding
mugmetdegoudentand speelt The Making of Soros the Musical 21 mrt., 09:34
Afbeelding
Toekomst herten Weusthag onzeker 21 mrt., 09:32
Afbeelding
Terug in de tijd met Golden Earring 17 mrt., 18:16
Afbeelding
Monkey Town Enschede breidt de Peuterzone in het speelparadijs uit 17 mrt., 15:08
Afbeelding
Meer cultuureducatie 16 mrt., 10:19
Afbeelding
Er hoeft er maar één te beginnen... 16 mrt., 10:17