Twentse huisartsen nemen covid-19 patiënten ziekenhuizen over


Stockfoto

Twentse huisartsen nemen covid-19 patiënten ziekenhuizen over

Vanaf 7 december 2020 gaan Twentse huisartsen covid-19 patiënten, die opgenomen zijn in de ziekenhuizen in deze regio, overnemen. Het gaat dan om patiënten die het ziekenhuis kunnen verlaten, maar nog wel extra zorg nodig hebben.

REGIO - Het crisisteam van Twentse huisartsen heeft in nauw overleg met Medisch Spectrum Twente (MST), Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) en Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) een protocol opgesteld, waaraan de overdracht moet voldoen. Een van de belangrijkste bepalingen is dat in de thuissituatie voldoende thuiszorg aanwezig is. Daarnaast krijgt de patiënt een saturatiemeter mee om dagelijks het zuurstofgehalte in het bloed te meten. Ook is elke dag contact met de huisarts. Dit kan online of dat de huisarts langs komt. Alle Twentse huisartsen werken mee aan de overdracht van covid-patiënten, mits uiteraard aan de voorwaarden van het protocol kan worden voldaan.

Ziekenhuizen ontzorgen

Andrew Oostindjer, voorzitter van het crisisteam Twentse huisartsen: “Het is belangrijk dat wij de zorg in de ziekenhuizen ontzorgen. Reguliere ziekenhuiszorg moet ook doorgaan en staat nu onder druk. De belasting in de ziekenhuizen is te groot. Het is onze taak behulpzaam te zijn, waar mogelijk. Met het eerder ontslaan van covid-19 patiënten en deze over te dragen naar de huisartsenzorg schept dit meer ruimte voor andersoortige ziekenhuiszorg. Bij het opstellen van het protocol hebben wij goed gekeken naar Amsterdam, waar een dergelijke werkwijze al in de praktijk wordt gebracht en waar deze goed uitpakt.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden