Nieuw boek van Jan Wessels vol natuur- en wildschilderijen


Natuur- en wildschilder Jan Wessels met zijn nieuwe boek, met ruim 160 schilderijen.
Natuur- en wildschilder Jan Wessels met zijn nieuwe boek, met ruim 160 schilderijen. (Foto: Thijs Wessels)

Nieuw boek van Jan Wessels vol natuur- en wildschilderijen

De Hengelose natuur- en wildschilder Jan Wessels heeft een nieuw boek vol werk gepresenteerd: ‘Meer van…. Jan Wessels.’ Er staan ruim 160 schilderijen van hem in, die hij sinds 2003 heeft gemaakt. In dat jaar kwam zijn eerste boek namelijk uit. En Wessels bleef gedreven doorschilderen, “Het zou mooi zijn als dat werk óók bij elkaar kwam”, zegt hij.

Hengelo - Wie door het boek bladert, krijgt een breed en sfeervol overzicht van het Twentse landschap en de dieren die er leven. Van reigers tot hazen, van boomklevers tot reeën, van torenvalken tot vossen en zwijnen. Maar niet alleen uit deze regio, Wessels (75) maakte ook verre reizen, wat onder meer een schilderij over bizons op een Amerikaanse prairie opleverde. Bovendien schildert hij graag stillevens.

Sinds vele jaren woont en werkt de schilder in een oude bakkerswoning op de hoek van de Specht- en de Reigerweg, waar ook zijn bekende atelier is te vinden. Om ideeën zit hij nooit verlegen. “Ik heb nog zóveel materiaal, al word ik 300 jaar, dan heb ik nog genoeg onderwerpen.” Hij kan daartoe putten uit een groot archief vol foto’s van landschappen en dieren, die hij samenvoegt tot nieuwe composities.

Hij is altijd al een groot natuurliefhebber geweest, ging al jong op ontdekkingsreis naar het buitengebied. Met een vriendje en broer Bennie verzamelde hij insecten, vlinders, fossielen, eieren en stenen en richtte daar een heus museumpje mee in, in de oude werkplaats van z’n vader. Hij kreeg ook belangstelling voor prepareren en leerde zichzelf hoe hij kadavertjes moest villen, vullen en opzetten.

Later ging hij aan het werk bij kunsthandel en lijstenmakerij Prins aan de Marktstraat, waar hij het schilderen serieus oppakte. De jonge Jan Wessels bleek er veel talent voor te hebben. Ook tijdens een vierjarige zwerftocht door Australië besteedde hij elk vrij uur aan tekenen en schilderen en kreeg zelfs een expositie in Sydney.

Al jaren is zijn atelier z’n vaste werkplek. Hij is er nog elke dag te vinden en hij is nog lang niet van plan de penselen neer te leggen: “Ik ga door zo lang ik een vaste hand heb!” In zijn atelier ontstonden ook de meeste schilderijen in zijn nieuwe boek, dat een breed overzicht geeft van zijn oeuvre. Hij is er blij mee, óók met het feit dat Paul Knolle, conservator van Rijksmuseum Twenthe, een uitgebreid voorwoord schreef.

‘Meer van… Jan Wessels’ is te koop bij boekhandel Broekhuis en in het atelier van Wessels. Het is een kloek boekwerk met 132 pagina’s vol wild en landschappen, in een formaat van 30 bij 30 centimeter. Het boek kost 35 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding