De crashomgeving, enkele dagen na het ongeval in 1992; een wonder dat er toen geen slachtoffers zijn gevallen (Foto: PR)
De crashomgeving, enkele dagen na het ongeval in 1992; een wonder dat er toen geen slachtoffers zijn gevallen (Foto: PR) Foto: PR

Vervuilde grond in tuinen HasselerEs?

Algemeen

In februari 1992 stortte een F16 straaljager neer in een deel van de Dinant Dijkhuisstraat en Paul van Kempenstraat in de Hasseler Es. Ruim 30 jaar naar dato zijn gevolgen nog steeds meetbaar.

HENGELO - Elke Hengeloër van boven de 50 herinnert het zich nog als de dag van gisteren; het neerstorten van een straaljager midden in een woonwijk, waarbij wonderwel niemand gewond raakt. Ongetwijfeld een van de meest bizarre ongelukken uit de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart. Nadat de piloot te maken kreeg met een haperende motor maakte hij gebruik van zijn schietstoel, waarop het toestel te midden van de huizen op een speelveldje landde. “Hij had ‘m niet beter neer kunnen zetten”, zei een verbijsterde agent toen tegen de verzamelde pers. Het miraculeuze ongeval werd wereldnieuws.

Om toentertijd de brand te blussen is blusschuim gebruikt waarin de chemische stoffen PFAS zaten. Recent is bekend geworden dat PFAS schadelijk kunnen zijn voor mens en natuur. Uit oriënterend onderzoek is gebleken dat er in de openbare ruimte op deze plek verhoogde gehaltes PFAS zijn aangetroffen. Daarom is de gemeente Hengelo gisteren (23 januari jl.) gestart met een bodemonderzoek in 24 tuinen.

Uit gegevens blijkt dat er in 1992 in 24 tuinen mogelijk blusschuim is terechtgekomen. De huidige bewoners zijn uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst om meer informatie te krijgen over het bodemonderzoek en om al hun vragen te stellen en zorgen te delen. Tijdens deze sessie is de GGD Twente ook aanwezig. Het bodemonderzoek wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door firma Poelsema. Het onderzoek is niet verplicht. Bewoners kunnen er ook voor kiezen om geen onderzoek te laten uitvoeren.

Wat zijn PFAS? PFAS zijn chemische stoffen die gebruikt worden in allerlei industrieën. Ook als blusmiddel. Ze zijn namelijk water- vuil- en vetafstotend. Deze stoffen zitten ook in bijvoorbeeld anti-aanbakpannen en cosmeticaproducten. In Hengelo zat deze stof bij de F16 crash dus in het blusmiddel. PFAS breken niet af in het milieu en kunnen schadelijk zijn voor mens en dier. Of mensen ziek worden van PFAS, hangt af van de hoeveelheid die ze in de loop van de tijd binnenkrijgen. Ze worden niet meteen ziek van PFAS, maar het is beter om er zo weinig mogelijk van binnen te krijgen. Als mensen lange tijd kleine beetjes binnenkrijgen, kunnen nadelige effecten optreden. Op dit moment is er nog niets te zeggen over mogelijke gezondheidsrisico’s. Dit hangt af van de resultaten van het bodemonderzoek. Uit het onderzoek moet blijken of er sprake is van verhoogde waardes PFAS in de bodem. Dit kan aanleiding zijn voor extra onderzoek of dat de grond schoongemaakt moet worden (sanering). Het is nog niet bekend wanneer de resultaten van het onderzoek bekend zijn. Meer informatie over PFAS is te vinden op:

www.hengelo.nl/bodemonderzoekF16

Linda Meijer

De brand werd geblust met blusschuim waarin PFAS zat

Afbeelding
Ivar Homma (links) en Bas oude Luttikhuis
Nieuw tijdperk voor Oude Luttikhuis 13 uur geleden
Peter van Lange.
'Zin in levensbeschouwing' met Peter van Lange op 10 april 26 mrt, 14:32
Afbeelding
Paasshow bij Zuithof 26 mrt, 14:30
Patricia van Deutekom presenteert haar twee meest recente werken; het duet étude des hommes en kwartet Unman. Foto: Martijn Kappers
Homme: een indrukwekkende double-bill van LAVA Collective 26 mrt, 14:28
Afbeelding
Palmpasen! 26 mrt, 14:27
Afbeelding
In stijl het voorjaar in met de jassencollectie van Sans-online 26 mrt, 11:48
Het Sideways BMX Racing Team. Eigen foto.
Op jacht naar veel finalerondes 22 mrt, 12:31
Afbeelding
Jan Smit onderbreekt repetities voor Special TV 22 mrt, 09:54