Margreet Meijer: ‘Schrijven vind ik gewoon heel leuk’


Schrijfster Margreet Meijer wil met haar nieuwe boek kinderen helpen met hun gevoelens in deze coronatijd. (Eigen foto)
Schrijfster Margreet Meijer wil met haar nieuwe boek kinderen helpen met hun gevoelens in deze coronatijd. (Eigen foto)

Margreet Meijer: ‘Schrijven vind ik gewoon heel leuk’

Om jonge kinderen te helpen met hun gevoelens in deze coronatijd heeft Margreet Meijer uit Hengelo een boek geschreven: ‘Wie niest daar?’ “Het is goed om kinderen de kans te geven om te praten over wat ze beleven in deze tijd. Dit is geen informatief boek, corona wordt helemaal niet genoemd. Het is bedoeld voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar. De dieren in het bos moeten in quarantaine, hoewel dat woord niet wordt gebruikt. Ze moeten dus allemaal thuis blijven. Over de gevoelens die dat oproept kunnen ouders het gesprek met hun kinderen aangaan.”

(door Jolien van Gaalen)

HENGELO – Het boek schrijven heeft Margreet wel enige tijd gekost. “Een boek schrijven voor kinderen is niet makkelijker dan voor volwassenen. Het is eerder nog moeilijker, want je moet de juiste woorden kiezen en beeldend schrijven, zodat je het als het ware voor je ziet. Maar om me in te leven in de belevingswereld van kinderen vind ik prachtig, dat spreekt me erg aan.”

Margreet studeerde pedagogiek en theologie en is vrijgevestigd geestelijk begeleider. Door de bijdrage van illustrator Kaly Cotteleer is het een Vlaams-Nederlandse productie geworden. “Kaly is een creatief therapeut die mooie illustraties maakt in zachte kleuren. En dat past perfect bij dit boek.”

Bang

“De dieren hebben in het bos hebben ook allerlei gevoelens, zoals een dier dat alleen moet blijven in zijn holletje. Dat maakt hem bang. Anderen vervelen zich. Kinderen kunnen zich hierin herkennen en vertellen hoe zij voelen. Ze kunnen niet naar opa en/of oma, in het voorjaar konden ze niet naar school en ook zij moeten oppassen in de supermarkt. En als één van de ouders positief is getest moeten kinderen thuisblijven en missen ze hun klasgenootjes.”

De stilte en afzondering vallen niet mee, maar de dieren overwinnen het. “En ze ontdekken hun eigen talent, zoals Muis die merkt dat ze mooi zingen kan en het hele bos moed in zingt. Als de zieke Das tenslotte beter is, is het groot feest. Dus het loopt goed af.”

Innerlijke kracht

Haar werk in de geestelijke begeleiding heeft een rol gespeeld bij het schrijven van het boek. “Het is zo dat die dieren met eenzame of angstige gevoelens dat overwinnen. Want ze merken dat ze innerlijke kracht hebben. En dat geldt voor ons allemaal: als je bij die innerlijke kracht kan, kan je meer dan je denkt. Daarnaast is vriendschap belangrijk: de dieren zijn vrienden en steunen elkaar. Vriendschap en innerlijke kracht helpen volwassenen, maar ook kinderen. En vertrouwen dat het goedkomt speelt ook een grote rol.”

Tweede kinderboek

Dit is het tweede kinderboek van Margreet. “Het eerste prentenboek stamt uit 2018 en heeft de titel ‘Timo en het zachte witte licht’. Dat gaat over een jongetje dat zijn opa verliest. Hierin is rouwverwerking dus het thema. Ook hiervoor heeft Kaly de illustraties gemaakt. Daarnaast heb ik boeken geschreven voor volwassenen, over spiritualiteit en mystiek.” In de toekomst komen daar misschien nog wel meer boeken bij. “Schrijven vind ik gewoon heel leuk, dat doe ik graag. Dus misschien ga ik opnieuw aan de slag.”

Boek verschijnt op 5 december

‘Wie niest daar?’ wordt uitgegeven door educatieve uitgevers Graviant Publishers, heeft 40 bladzijden en kost 14,95 euro. Het boek verschijnt op zaterdag 5 december en is verkrijgbaar bij boekhandel Broekhuis.

Kijk voor meer informatie over Margreet Meijer en haar werk op de website www.margreet-meijer.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding