Werkende mantelzorgers: ingeklemd tussen de zorg voor naaste en werk


<p>Karin en Patrick Jansen Verkeersbureau Zorg. (Foto: PR)</p>

Karin en Patrick Jansen Verkeersbureau Zorg. (Foto: PR)

Werkende mantelzorgers: ingeklemd tussen de zorg voor naaste en werk

Een grote groep werkenden zorgt langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Veel werkenden weten dit prima te combineren met hun baan. Maar als het lang aanhoudt kan ongemerkt een constant gevoel van druk ontstaan.

HENGELO - De werkende mantelzorger komt in een spagaat tussen de eigen verlangens, het werk en de zorgbehoefte van het gezinslid. De werkende heeft het gevoel te falen met als gevolg schuldgevoel omdat de mantelzorger zich niet volledig kan geven voor de zorg en het werk en dit niet bespreekt met collega’s of leidinggevenden (”het is toch normaal dat je dit doet”).

De ene mantelzorger meldt zich vervolgens sneller ziek en de ander geeft juist te veel met het risico op een burn-out. Veel werkenden komen door de coronacrisis in de knel met hun zorgtaken. Door het thuiswerken en het wegvallen van dagbesteding kunnen ze moeilijk ontsnappen aan de zorgsituatie. Bijna één op de drie mantelzorgers met een baan zit zelfs tegen een burn-out aan. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête die de CNV op de dag van de Mantelzorg heeft gepresenteerd. CNV-voorzitter Piet Fortuin spreekt van alarmerende cijfers: “Zorgwekkend. De werkende mantelzorgers zijn een onderbelichte groep die momenteel de ruggengraat van de samenleving vormt”.

Minder begrip

Uit het onderzoek blijkt verder dat één op de tien ondervraagden zich vaker ziek meldt dan voor de coronacrisis. Eén op de vijf ervaart minder begrip van de werkgever voor de mantelzorgtaken en krijgt ook minder verlof om die taken uit te voeren. Hoewel onderzoeken aantonen dat er veel werkende mantelzorgers zijn, maken ze zich niet altijd kenbaar. Ze zijn terughoudend om hierover in gesprek te gaan met collega’s of leidinggevenden. Om werkende mantelzorgers de kans te geven met elkaar in gesprek te gaan organiseert Verkeersbureau Zorg met de Stichting Werk & Mantelzorg op 3 december van 19.30 tot 21.30 uur een online bijeenkomst over Werkende Mantelzorgers

Aanmelden

Heb je interesse om met anderen die in dezelfde situatie zitten te bespreken hoe je hiermee om kunt gaan en wat de mogelijkheden zijn om tot een ander evenwicht te komen? Dan is deze bijeenkomst iets voor jou. Tijdens deze sessie kunnen werkende mantelzorgers op een vertrouwelijke manier ervaringen, tips en trics uitwisselen over de combinatie tussen werk en mantelzorg. Gratis aanmelden via de site:

verkeersbureauzorg.nl/nieuws.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding