Roel en Jeanette ontvangen in hun huiskamer aan de Vijverlaan o.a.verhalenverteller Paul Abels (inzet, foto Anina Romita) Foto: Linda Meijer
Roel en Jeanette ontvangen in hun huiskamer aan de Vijverlaan o.a.verhalenverteller Paul Abels (inzet, foto Anina Romita) Foto: Linda Meijer Foto: Linda Meijer (inzet Anina Romita

Literatuur bij de buur in woonkamer

Algemeen

Wie wil dat nu niet? Het jaar beginnen met muziek en poëzie in de huiselijke ambiance van je eigen, of iemand anders zijn/haar woonkamer. Op 29 januari aanstaande is dit mogelijk in negen verschillende Hengelose huiskamers.

HENGELO - Als afsluiter van de landelijke Poëzieweek organiseert ‘stichting Hengelo Leest’ een nieuw evenement: Literatuur bij de Buur. Op zondag 29 januari 2023 treden negen theatermakers, dichters, schrijvers en muzikanten met hun poëtische tekst en/of muziek op in negen verschillende woonkamers in en om de binnenstad van Hengelo. Aansluitend bij het thema ‘Vriendschap’ tijdens de Poëzieweek 2023, maken de belangstellenden om 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur graag een halfuur van dichtbij kennis met hun publiek. De middag eindigt om 17.00 uur met een samenkomst voor wie kan, mag en wil in het Lambooijhuis aan de Langestraat.

Een van de mensen die hun huiskamer beschikbaar stellen voor dit evenement, zijn Roel en Jeanette Kok. “Wij zijn zelf ook enorme muziek-, proza- en poëzie-liefhebbers, dus toen ‘Hengelo leest’ ons vroeg onze huiskamer ter beschikking te stellen, hoefden we niet lang na te denken”, aldus Jeanette. Over het aantal bezoekers en de keuze van versnapering is het echtpaar het nog niet helemaal eens met elkaar. “Met een beetje schuiven passen er wel 40 man in onze woonkamer; mevrouw Kok denkt 25. Ik zit naast koffie, thee en fris te denken aan een literaire bitterbal; Jeanette heeft meer met een literair plakje cake, dus bezoekers aan de Vijverlaan, laat je verrassen”, besluit Roel lachend.

Paul Abels (64), volgens eigen zeggen zijn hele leven al verhalenverteller, verzorgt een van de optredens bij Roel en Jeanette Kok. “Ik liep van jongs af aan al te brabbelen. Niemand begreep toen nog wat ik zei, maar ik wilde toen al graag aan het woord zijn”, vertelt Paul lachend. Paul is sinds 2006 uitgever bij AFdH Uitgevers te Enschede, maar treedt graag een paar keer per maand op als verhalenverteller. “Tijdens mijn jeugd in Lonneker is me dit met de paplepel ingegoten. Bijna mijn hele familie vertelde spannende verhalen en ik hing aan hun lippen. Tegenwoordig kijkt iedereen alleen nog maar op z’n telefoon, heel jammer!” Ook Pauls verhalen zullen, net als de rest van alle optredens die dag, in het teken van vriendschap staan.

Literatuur bij de Buur wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Hengelo. Binnenstappen bij één tot alle woonkamers is gratis, maar vol is vol. Een plekje reserveren is niet mogelijk. Singer-songwriters Johanneke ter Stege en Marleen ter Hedde, het muzikale Trio 054, dichters Lowie Gilissen en Marieke Zijlstra en neerlandicus Paul Abels hebben hun deelname al met enthousiasme toegezegd. De volledige lijst met namen en huiskamerlocaties is te vinden op:

 www.hengeloleest.nl

Linda Meijer

Poetische teks-ten en/of muziek met het thema ‘vriendschap’

Afbeelding
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland gisteren
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 18 apr, 11:32
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 18 apr, 11:29
Wilhelmina Bakkenes tijdens de opening van de expositie bij de Möllerwerf (foto: Gertjan Versteeg).
Leven omarmen en met kleur verdergaan 18 apr, 11:28
Kinsaini Ong-A-Fat, ouderling Holy Ghost Revival Chapel Hengelo.
Holy Ghost Revival Chapel Hengelo opent nieuwe kerk 16 apr, 14:13
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 16 apr, 14:11
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 16 apr, 14:09
Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 16 apr, 14:07