Roel en Jeanette ontvangen in hun huiskamer aan de Vijverlaan o.a.verhalenverteller Paul Abels (inzet, foto Anina Romita) Foto: Linda Meijer
Roel en Jeanette ontvangen in hun huiskamer aan de Vijverlaan o.a.verhalenverteller Paul Abels (inzet, foto Anina Romita) Foto: Linda Meijer Foto: Linda Meijer (inzet Anina Romita

Literatuur bij de buur in woonkamer

Algemeen

Wie wil dat nu niet? Het jaar beginnen met muziek en poëzie in de huiselijke ambiance van je eigen, of iemand anders zijn/haar woonkamer. Op 29 januari aanstaande is dit mogelijk in negen verschillende Hengelose huiskamers.

HENGELO - Als afsluiter van de landelijke Poëzieweek organiseert ‘stichting Hengelo Leest’ een nieuw evenement: Literatuur bij de Buur. Op zondag 29 januari 2023 treden negen theatermakers, dichters, schrijvers en muzikanten met hun poëtische tekst en/of muziek op in negen verschillende woonkamers in en om de binnenstad van Hengelo. Aansluitend bij het thema ‘Vriendschap’ tijdens de Poëzieweek 2023, maken de belangstellenden om 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur graag een halfuur van dichtbij kennis met hun publiek. De middag eindigt om 17.00 uur met een samenkomst voor wie kan, mag en wil in het Lambooijhuis aan de Langestraat.

Een van de mensen die hun huiskamer beschikbaar stellen voor dit evenement, zijn Roel en Jeanette Kok. “Wij zijn zelf ook enorme muziek-, proza- en poëzie-liefhebbers, dus toen ‘Hengelo leest’ ons vroeg onze huiskamer ter beschikking te stellen, hoefden we niet lang na te denken”, aldus Jeanette. Over het aantal bezoekers en de keuze van versnapering is het echtpaar het nog niet helemaal eens met elkaar. “Met een beetje schuiven passen er wel 40 man in onze woonkamer; mevrouw Kok denkt 25. Ik zit naast koffie, thee en fris te denken aan een literaire bitterbal; Jeanette heeft meer met een literair plakje cake, dus bezoekers aan de Vijverlaan, laat je verrassen”, besluit Roel lachend.

Paul Abels (64), volgens eigen zeggen zijn hele leven al verhalenverteller, verzorgt een van de optredens bij Roel en Jeanette Kok. “Ik liep van jongs af aan al te brabbelen. Niemand begreep toen nog wat ik zei, maar ik wilde toen al graag aan het woord zijn”, vertelt Paul lachend. Paul is sinds 2006 uitgever bij AFdH Uitgevers te Enschede, maar treedt graag een paar keer per maand op als verhalenverteller. “Tijdens mijn jeugd in Lonneker is me dit met de paplepel ingegoten. Bijna mijn hele familie vertelde spannende verhalen en ik hing aan hun lippen. Tegenwoordig kijkt iedereen alleen nog maar op z’n telefoon, heel jammer!” Ook Pauls verhalen zullen, net als de rest van alle optredens die dag, in het teken van vriendschap staan.

Literatuur bij de Buur wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Hengelo. Binnenstappen bij één tot alle woonkamers is gratis, maar vol is vol. Een plekje reserveren is niet mogelijk. Singer-songwriters Johanneke ter Stege en Marleen ter Hedde, het muzikale Trio 054, dichters Lowie Gilissen en Marieke Zijlstra en neerlandicus Paul Abels hebben hun deelname al met enthousiasme toegezegd. De volledige lijst met namen en huiskamerlocaties is te vinden op:

 www.hengeloleest.nl

Linda Meijer

Poetische teks-ten en/of muziek met het thema ‘vriendschap’

Afbeelding
Afbeelding
Meer sportclubs op Koningsdag 23 uur geleden
Afbeelding
Cursus Kunstgeschiedenis met Mary Muller vanaf 16 februari 23 uur geleden
Afbeelding
Twentse apothekers zamelen handtekeningen in voor actie 26 jan, 09:32
Afbeelding
Vervuilde grond in tuinen HasselerEs? 26 jan, 09:30
Afbeelding
FC Twente pakt thuis 2-0 zege tegen FC Utrecht 25 jan, 12:27
Afbeelding
Fysiotherapie Zuid Hengelo bestaat 10 jaar 25 jan, 09:15
Afbeelding
La Dolce Vita! 25 jan, 09:13
Afbeelding
Hengelose scholieren gaan ruimte in 24 jan, 09:57