'Dagelijks stond ik voor haar raam om te zwaaien'


<p>Barbera Kosters: &quot;Ik hoop nooit meer mee te maken dat de boel op slot gaat. Ik snap dat de keuze toen gemaakt is, je moet iets, maar alsjeblieft dat nooit meer.&quot;&nbsp;</p>

Barbera Kosters: "Ik hoop nooit meer mee te maken dat de boel op slot gaat. Ik snap dat de keuze toen gemaakt is, je moet iets, maar alsjeblieft dat nooit meer." 

(Foto: JeLeuksteFoto)

'Dagelijks stond ik voor haar raam om te zwaaien'

De komende tijd laten we inwoners aan het woord over hoe zij de coronatijd beleven. Deze keer Barbera Kosters. Zij werkt bij TMZ als wijkzuster in de wijkverpleging. En maakte in haar werk, maar ook van heel dichtbij, de impact van corona mee.

Hengelo - Hoe beleef je de coronatijd tot nu toe? Barbera vertelt: “Helemaal in het begin van de coronaperiode was er nog niet zoveel kennis over corona en hoe we daar in ons werk mee om moesten gaan. We wisten niet dat je ook bij milde klachten niet kon werken. En er werd nog niet zo uitgebreid getest. Wel was er veel onzekerheid bij mij en mijn collega’s, want wij komen bij veel cliënten over de vloer. We helpen ze bij de dagelijkse zorg en hebben van dichtbij contact met mensen. De angst om besmet te raken met corona of iemand te besmetten was groot. Maar je deed je werk, omdat je cliënten je nodig hadden.”

Ze vervolgt: “Dat veranderde in één keer toen mijn moeder van 81, die in een verpleeghuis woont, corona kreeg. Het huis waarin ze woont zat al op slot, maar toch kwam het virus binnen. Toen haar toestand verslechterde, verhuisde ze naar de speciale corona-afdeling van het verpleeghuis. Ze was heel erg ziek en had geen eetlust meer.”

Automatische piloot

“Ik merkte bij mezelf dat ik vanaf dat moment op de automatische piloot werkte. Toen één van mijn eigen cliënten corona kreeg kon ik alleen maar denken: nu verzorg ik jou, terwijl ik niet bij mijn eigen moeder mag komen. Dat was zo vreselijk naar. In overleg met mijn werkgever ben ik toen wat minder gaan werken om er meer voor mijn moeder te kunnen zijn.”

Oerinstinct

“Fysiek contact was niet toegestaan, maar ik kon wel andere dingen voor mijn moeder doen,” aldus Barbera. “Ik woon bij haar om de hoek, dus dagelijks stond ik voor haar raam om te zwaaien. En om haar aan te sporen dat ze wat moest eten en drinken. Er kwam een soort oerinstinct naar boven.”

Spandoeken

“Samen met de familie hebben we spandoeken gemaakt, bloemen gestuurd en haar lievelingsmuziek buiten hard gedraaid. Na een week of 6 voelde ze zich weer iets beter en dat hebben we samen met haar gevierd met een lekker gebakje. Al met al heeft zeer werd in het begin nog niet zo uitgebreid getest als nu negen weken op de speciale corona-afdeling gelegen. Toen knapte ze wonder boven wonder op. Ze zegt nu: dat jullie er constant voor mij waren heeft me er doorheen geholpen.”

Wat heeft je het meest geraakt tijdens deze coronaperiode?

“Natuurlijk de situatie met mijn moeder. Ik hoop nooit meer mee te maken dat de boel op slot gaat. Ik snap dat de keuze toen gemaakt is, je moet iets, maar alsjeblieft dit nooit meer. In mijn werk ben ik van de warme zorg leveren, maar dat gaat nu niet. Zo drinken we geen koffie meer met cliënten. Er is veel eenzaamheid, ook doordat veel dingen zoals vrijwilligerswerk stil liggen. Dat raakt me.”

Zitten er ook positieve dingen aan deze coronatijd?

“Oh ja zeker! Als ik zie hoe meelevend mensen met elkaar zijn. Buren halen boodschappen voor elkaar, er is meer saamhorigheid gekomen. Toen mijn moeder zo ziek was vroeg ik vrienden en kennissen om haar een kaartje te sturen. Ze kreeg meer dan 100 kaarten! Dat er veel aan haar gedacht werd heeft haar, maar ook mij, zo goed gedaan! Dat ontroert me nog steeds.”

Aandacht voor elkaar

De coronacrisis raakt ons allemaal. We kunnen niet meer gewoon werken, niet zomaar afspreken met familie en vrienden, winkelen, sporten of uitgaan. Om het vol te houden hebben we elkaar nodig. Meer informatie en verhalen op www.aandachtvoorelkaar.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding