Martin ter Denge (Rijssen) speelt en zingt de Twentse bewerking van Bob Dylans Desolation Row.
Martin ter Denge (Rijssen) speelt en zingt de Twentse bewerking van Bob Dylans Desolation Row. (Foto: Gerieke ter Denge-Pluimers)

Twents Bob Dylan-lied van bijna 14 minuten

Het pas verschenen Jaarboek Twente 2021 bevat onder andere een bewerking in het Twents van het lied Desolation Row van Bob Dylan. Het lied telt vijftien coupletten die zijn gewijd aan verschillende Twentse plaatsen, waaronder Hengelo.

Volgens kenners heeft de tekst van Desolation Row eraan mee geholpen dat Bob Dylan de Nobelprijs voor Literatuur kreeg toegekend. In het niet al te vrolijke lied komen allerlei personen voorbij, mensen die echt bestaan hebben of door Dylan en anderen bedacht. Wat ze doen of wat hun overkomt is vaak uiterst ongewoon. Zestien Twentse dichters en schrijvers lieten zich inspireren om een Twents couplet te maken.

Van Hasseler Es tot in Beckum

‘De breur van majoor Boszhart is ne aander op dit late uur, hee stört zich as Johanna in een daampend avontuur.’ Zo laat Bennie Sieverink (Hasseler Es) ons in het hart van zijn couplet weten.
De Hengelose schrijfster Mariska Overman is van begin af aan duidelijk: ‘Stad van alleane, van dood en leag, verloatn is alns wa’k kan, leavn loonkt en trekt. Leu lacht, ’k lach met, ’k negeer t zwartn gat.’
Theo Vossebeld stelt in zijn Beckumse oudejaarsnachtcouplet: ’n Ni-jn deender is op pad goan met artikel veer-zes-een, an t schap zeet ze t ankomn, gin strikke meer, of dom parkeern.’
Voor Fred van de Ven, ooit de eerste Hengelose stadsdichter, was zijn couplet het laatste gedicht. Hij zou twee weken erna overlijden. De eindregels van zijn werk: ‘In de wiedte kleenkt nen noar zien eign echo bleknden hoond. Hoo zol dat wean veur wel hier an et Maark van Hengel woont.’

Waar kunt u alle 15 coupletten horen?

Martin ter Denge uit Rijssen heeft het lied met alle vijftien coupletten gespeeld, gezongen en opgenomen. Zijn uitvoering vindt u op de site van de Twentse Taalbank: http://www.twentsetaalbank.nl/media/teksten/20416.html Ga er maar even lekker voor zitten als u alles wilt beluisteren, want het lied duurt liefst 13 minuten en 54 seconden. Daar kan Bob Dylans Desolation Row met 11 minuten en 22 seconden nog een puntje aan zuigen.

Jaarboek Twente 2021 is verkrijgbaar in de boekhandel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding