Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente.
Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente. Foto: Robbert Brink

Brandweer Twente had het druk in 2022

Algemeen

In 2022 kwam Brandweer Twente 4.504 keer in actie om brand te bestrijden en hulp te verlenen. Dat is fors meer dan in 2021. Toen waren er 3.922 incidenten. De brandweer bestreed 1.655 branden, dat zijn er 300 meer dan in 2021. De stormen in februari bezorgde de brandweer ook handen vol werk. In totaal werden de hulpverleners 1.187 keer ingezet om hulp te verlenen bij storm- en wateroverlast. 

HENGELO - “Als we kijken naar het aantal incidenten in de afgelopen jaren hebben we een druk jaar achter de rug”, reageert Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente. “Bijna 600 keer vaker en dat wordt veroorzaakt door de stijging van branden (van 1.323 naar 1.655) en het aantal incidenten als gevolg van de stormen in februari. Vooral de maanden juli, augustus en september waren intensief. Veel buitenbranden als gevolg van de droge zomer. Al met al kunnen we concluderen dat extreme weersomstandigheden veel invloed hebben op ons werk, dat zien we terug in onze cijfers. Tijdens dit soort piekmomenten wordt er veel van de brandweermensen, beroeps en vrijwilligers, verwacht en gevraagd. Op deze inzet kan ik alleen maar trots op en dankbaar voor zijn.” 

Naast het aantal buitenbranden steeg ook het aantal gebouwbranden (zoals een woningbrand) ten opzichte van eerdere jaren. “Weliswaar een lichte stijging van 444 naar 451, maar dat zien we natuurlijk graag anders. Branden hebben veel impact, dat ervaren brandweermensen dagelijks. We moeten ons dus onverminderd blijven inzetten om het aantal branden omlaag te krijgen”, aldus Wevers. 


Allround hulpverleners
De brandweer kwam 339 keer in actie bij verkeersongevallen en 911 keer bij dienstverleningsincidenten. Bij deze incidenten gaat het om mensen bevrijden uit vastgelopen liften, het verlenen van assistentie aan de ambulancedienst, maar ook het redden van dieren. “Inmiddels al een aantal jaren een groot aandeel in onze totaalcijfers. We zien dus dat de brandweer een echte allround hulpverleningsorganisatie is. Naast brandbestrijding en verlenen van hulp bij ongevallen is onze expertise en inzet bij andere type incidenten regelmatig nodig.” 


Inzet gespecialiseerde teams
“Ook op onze specialistische teams is in 2022 vaker een beroep gedaan. Het droneteam werd 34 keer ingezet (in 2021 was dat 12 keer) om de brandweereenheden in het veld te ondersteunen bij de inzet. Het duikteam kwam 29 keer in actie, dat is iets meer dan in 2021. Toen werden ze 22 keer ingezet. De Handcrew Overijssel had in 2021 een rustig jaar (0 inzetten), afgelopen jaar is het team zeven keer ingezet. Niet alleen in Twente, maar ook bij natuurbranden in andere regio’s”, vertelt Wevers.


Bijzondere incidenten
“De meeste branden weten we snel te beperken en hierdoor erger te voorkomen. In een klein deel van het totaal aantal branden ging het om 26 (zeer) grote branden. Zo bestreden we vanuit meerdere kazernes een zeer grote natuurbrand op de Sallandse Heuvelrug. Of de brand in zorginstelling Kronnenzommer in Hellendoorn. Een ander bijzonder incident was de instorting van een woning in Oldenzaal.”


Gemeente Hengelo
In 2022 kwam Brandweer Twente 244 keer in actie voor branden, 62 keer voor automatische brandmelding, 36 keer voor ongevallen (onder andere verkeer en gaslekkages), 131 keer voor dienstverlening (onder andere liftopsluiting en dieren) en 170 keer in de categorie leefmilieu (onder andere storm- en wateroverlast) in de gemeente Hengelo. In 2021 waren die aantallen respectievelijk 210, 76, 50, 140 en 94.

door de redactie

Inzet Brandweer Twente in gemeente Hengelo.
Pen
Afbeelding
Meer sportclubs op Koningsdag 23 uur geleden
Afbeelding
Cursus Kunstgeschiedenis met Mary Muller vanaf 16 februari 23 uur geleden
Afbeelding
Twentse apothekers zamelen handtekeningen in voor actie 26 jan, 09:32
Afbeelding
Vervuilde grond in tuinen HasselerEs? 26 jan, 09:30
Afbeelding
FC Twente pakt thuis 2-0 zege tegen FC Utrecht 25 jan, 12:27
Afbeelding
Fysiotherapie Zuid Hengelo bestaat 10 jaar 25 jan, 09:15
Afbeelding
La Dolce Vita! 25 jan, 09:13
Afbeelding
Hengelose scholieren gaan ruimte in 24 jan, 09:57