<p>Als eigenaar van Italiaans restaurant Lab26 raken de coronamaatregelen Fabio Panissidi hard, maar hij blijft de moed er in houden: &quot;Via de website van Lab26 kun je onze gerechten nu thuis bestellen.&quot; (Foto: PR)</p>

Als eigenaar van Italiaans restaurant Lab26 raken de coronamaatregelen Fabio Panissidi hard, maar hij blijft de moed er in houden: "Via de website van Lab26 kun je onze gerechten nu thuis bestellen." (Foto: PR)

‘Als kapitein van het schip de positieve sfeer vasthouden’

De komende tijd laten we inwoners aan het woord over hoe zij de coronatijd beleven. Deze keer een interview met Fabio Panissidi, eigenaar van restaurant Lab26 in de Drienerstraat.

Hengelo - Fabio Panissidi had zich 2020 heel anders voorgesteld. Precies een jaar geleden, in november 2019, won hij de publieksprijs voor het beste Italiaanse restaurant van het Italië Magazine. De reserveringen om bij Fabio te komen eten stroomden binnen en het beloofde een topjaar te worden. Tot in het prille voorjaar corona om de hoek kwam kijken.

Fabio vertelt: “Na het winnen van de publieksprijs van het Italië Magazine ging het heel hard met Lab26. We waren booming en iedereen wilde bij ons eten. Ik nam extra personeel aan in de keuken en de bediening. En we besloten om vijf avonden in de week het restaurant open te doen. Daarvoor waren we drie dagen open. Maar corona zette alles op zijn kop. Zakelijk gezien is het op dit moment dramatisch.”

Kapitein

Hij zegt het nog quasi nonchalant, maar in zijn stem hoor je dat de verplichte sluiting van de horeca pijn doet. “Natuurlijk is het een domper,” aldus Fabio, “maar ik ben ook de kapitein van het schip. Ik probeer de positieve sfeer te behouden, het personeel op te peppen en te steunen. We kunnen hopelijk over een tijdje weer open en tot die tijd moeten we volhouden.”

“Toen de eerste lockdown kwam, afgelopen maart, kwam ook de eerste tegenslag,” zo gaat Fabio verder. “Want al snel was duidelijk dat we niet onder de NOW-regeling vielen. (De NOW-regeling is bedoeld voor werkgevers die als gevolg van het coronavirus kampen met een substantieel omzetverlies, red.) We hadden namelijk niet veel omzetverlies geleden in vergelijking met 2019, waardoor we geen aanspraak konden maken op een tegemoetkoming in de loonkosten. Maar ik had wel 4 man extra personeel aangenomen eind vorig jaar. Daar werd echter geen rekening mee gehouden.”

Hij vervolgt: “Met mijn team heb ik toen de opties besproken. Wat gaan we doen? Gaan we helemaal dicht, waardoor iedereen thuis komt te zitten? Of gaan we toch open en richten we ons op bezorgen en afhalen. We hebben samen besloten om voor die laatste optie te gaan. Ik wilde die keuze samen met het team maken, we moesten er allemaal achter staan.”

Aperitivo

En zo komt het dat de afwassers en de mensen uit de bediening het heerlijke Italiaanse eten van Fabio nu thuis bezorgen. Van pizza’s tot de befaamde Aperitivo-plank en van pasta’s tot de lekkerste desserts. In Hengelo, maar ook in Borne, Delden, Deurningen en Enschede. En het eten kan natuurlijk ook ‘corona-proof’ afgehaald worden.

Zitten er nog positieve aspecten aan deze coronaperiode? Fabio antwoordt bevestigend: “Zeker, ik breng meer tijd door met mijn gezin, dat is fijn. En onze bekendheid online is veel groter geworden. We hebben nu een eigen website waar je onze gerechten kunt bestellen. Dat werkt heel goed. Wat ik wel mis is het intensieve contact met mijn familie in Italië. Ik ging ieder jaar een paar keer naar Zuid-Italië.

Om mijn ouders te bezoeken, maar ook om nieuwe producten voor in het restaurant te ontdekken. Dat kan nu even niet. En durf ik ook vanwege mijn ouders niet aan. Gelukkig mogen mijn leveranciers nog steeds alle producten sturen, zodat onze klanten kunnen blijven genieten van pure Italiaanse smaken!”

Aandacht voor elkaar

De coronacrisis raakt ons allemaal. We kunnen niet meer gewoon werken, niet zomaar afspreken met familie en vrienden, winkelen, sporten of uitgaan. Om het vol te houden hebben we elkaar nodig. Meer informatie en verhalen op www.aandachtvoorelkaar.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding