<p>&quot;Ouderen zijn ontzettend blij met het oppashondje&quot;, vertelt directeur Ellen Groneman van Stichting OOPOEH. &quot;We hopen dat ook ouderen en hondenbaasjes uit Hengelo zich aanmelden.&quot; (Foto: Stichting OOPOEH)</p>

"Ouderen zijn ontzettend blij met het oppashondje", vertelt directeur Ellen Groneman van Stichting OOPOEH. "We hopen dat ook ouderen en hondenbaasjes uit Hengelo zich aanmelden." (Foto: Stichting OOPOEH)

(Foto: Stichting Oopoeh / Bram Kloos)

‘Ouderen ontzettend blij met oppashondje’

Stichting OOPOEH (Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier) brengt ouderen en honden samen. Ook in Hengelo worden honden opgevangen door 55-plussers. “Ik moet toegeven dat we in Hengelo nog veel terrein hebben te winnen”, vertelt directeur Ellen Groneman. “We willen ook in Hengelo de ouderen een beetje gelukkig maken. Want ook voor hen is een heel ongezellige tijd, veel activiteiten gaan nu niet door.”

(door Jolien van Gaalen)

HENGELO - “Dagelijks horen we van ouderen dat ze ontzettend blij zijn met het oppashondje. Voor hen is het echt het lichtpuntje van de week, ze kijken er enorm naar uit. Zeker in deze tijd. Veel hondenbaasjes werken nu vanuit huis, dus de noodzaak voor een oppas is misschien wat minder. Maar dan zou het mooi zijn om dit voor ouderen te doen. En het is ook leuk voor de hond. Straks als corona weg is heb je een lieve en betrouwbare oppas voor je hond. Dus iedereen wordt er blij van. De hond krijgt volop aandacht en ouderen genieten van hun gezelschap. En baasjes weten dat hun viervoeter goed wordt verzorgd.”

“Over het algemeen hebben we ontzettend veel ouderen die zich aanmelden”, aldus Groneman. “Zij willen nu dolgraag op een hondje passen. En dat is logisch, want alle leuke clubjes zijn on hold gezet, zoals bridge, dans en zang.”

“De buitenlucht doet een mens goed en samen een blokje om is veel gezelliger dan alleen. En met een leuke hond aan je zijde heb je snel kletspraatjes met buurtbewoners. Dan voel je je echt minder eenzaam.”

Veilig

Het passen op een hondje is gezellig. En relatief veilig want door een hondje kan je niet door het virus besmet raken. Een hondje vervult de knuffelbehoeften, je kan er lekker tegen aanpraten en is een mooie aanleiding om te gaan wandelen en bewegen. Erg prettig tijdens deze ongezellige en angstige coronatijd.

Groneman: “Ook op onze organisatie had corona een negatieve uitwerking: tot 1 juni waren de deuren dicht en hebben we helemaal niet gematcht. Veel OOPOEH’s durfden ook even niet meer op te passen. Ze misten hun hondje vreselijk. Dat had een enorme impact op onze ouderen. Sinds 1 juni hebben we het matchen weer opgepakt. En ook passen de OOPOEH’s gelukkig weer op hun hondje. Maar wel met richtlijnen. Deze zijn te vinden op onze website.”

‘De buitenlucht doet een mens goed, samen met hond een blokje om is gezelliger’

Gelukkiger maken

Stichting OOPOEH is in 2012 opgericht door Sofie Brouwer met als doel om honden en senioren vaker bij elkaar te brengen. “Zij had een hondje en woonde naast een oudere dame die ook een viervoeter had. Toen het huisdier was overleden merkte Sofie dat de dame haar hond erg miste, maar ook het dagelijkse wandelrondje en de mensen die ze tegenkwam. Sofie kwam toen op het idee om haar te op laten oppassen op haar hondje en daar knapte de buurvrouw erg van op. Vervolgens dacht ze dat dit een leuk initiatief zou zijn om ouderen gelukkiger te maken. Het doel is eenzaamheid voorkomen en bestrijden bij ouderen. De organisatie is ontstaan in Amsterdam, maar is nu een stichting die in het hele land actief is. Inmiddels zijn we ruim 3000 matches verder.”

Profiel aanmaken

In Hengelo ontbreken die dus nog. “Het is van belang dat de hond geen bijtverleden heeft en niet op de lijst van gevaarlijke honden staat. Het moeten lieve honden zijn, die goed luisteren en niet trekken aan de lijn. De OOPOEH’S zijn 55-plus: we hebben vitale oppassers, maar ook mensen die ouder zijn dan 80. Vandaar dat we deze voorwaarden hebben gesteld. Belangstellende senioren kunnen zich inschrijven via de website door het aanmaken van een profiel. Daarbij kunnen zij aangeven wat hun voorkeur heeft: een grote of kleine hond, op welke dag zij willen oppassen, of de hond om moet kunnen gaan met een trap of lift. Als mensen het invullen van het profiel moeilijk vinden kunnen zij bellen naar 020-78 53 745, natuurlijk helpen we hen dan graag. Hondeneigenaren kunnen ook een profiel aanmaken. Vervolgens maken wij een match, het werkt eigenlijk als een soort datingsite.”

Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website oopoeh.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden