<p>De container wordt over het museum getild om hem daarna op een vrachtwagen te plaatsen. (Foto: Bertus Slotman)</p>

De container wordt over het museum getild om hem daarna op een vrachtwagen te plaatsen. (Foto: Bertus Slotman)

Container bij Museum Hengelo na zes jaar met precisie verwijderd

Sinds 2014 stond in de tuin van het museum een container met daarin een werkplek voor vier medewerkers. Vanwege ruimtegebrek was er voor hen in het museum geen plaats.

Hengelo - Met de herinrichting van de Van Leentzaal zijn enkele afdelingen vanuit de bovenverdieping naar de Van Leentzaal verhuisd waardoor de functie van die zaal veranderde van expositieruimte in Kennis- en Informatie centrum. Daardoor kwam ruimte vrij op de eerste verdieping, die werd ingericht als nieuwe werkplek voor de collega’s die vanuit de container verhuisden. Daarmee kwam de container leeg te staan en kon uit de tuin verwijderd worden.

Museum Hengelo onderhoudt al jaren een bijzonder goede relatie met de firma Bolk uit Almelo en de Container Terminal Twente (CTT) in Hengelo. Het museum maakt voor de opslag van objecten dankbaar gebruik van een loods van Bolk bij CTT. In september 2019 werd de vernieuwde terminal door koning Willem Alexander geopend. In het kader daarvan organiseerde het museum een tentoonstelling over de geschiedenis van het containertransport in Twente en de historie van de Twentekanalen.

Het verwijderen van de container uit de tuin van het museum zou een grote klus worden, zo dacht men. Zeker nadat een belangrijk deel de achteringang van het museum wegens werkzaamheden door Enexis geblokkeerd is. Voor het uitvoeren van de spectaculaire klus was vakmanschap vereist. Die werd gevonden bij de firma Bolk. Op 22 oktober werd de container opgehaald en door Bolk overgenomen.

Complexe operatie

Een complexe operatie; eerst de container over het museum tillen om hem daarna op een vrachtwagen te plaatsen. Nadat de chauffeur/machinist de situatie tot op het kleinste detail had bekeken en de telescoopkraan op de juiste plaats had gezet, was het volgens hem een kwestie van het ding aan de ene kant oppakken en aan de andere kant neerzetten. Terwijl de kraanmachinist beheerst zijn werk doet, houdt de neutrale toeschouwer zijn hart vast. Komt de kraan hoog genoeg? Is er achter de poort voldoende ruimte beschikbaar? Kan er in de nauwe steeg goed geparkeerd worden?

De hijsklus werd vakkundig uitgevoerd. Voor veel museum medewerkers een hele geruststelling. Nadat de vrachtwagen met zijn zware last was vertrokken, is achter het museum veel ruimte vrijgekomen om te zijner tijd de museumtuin uit te breiden en opnieuw in te richten. Museum Hengelo krijgt daarmee extra ruimte voor nieuwe activiteiten voor bezoekers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding