Dolf Ruesink vertelt op 25 oktober over zijn nieuwe boek bij Cultuurpodium Hengelo in de schouwburg. (Foto: Nico Asbroek)
Dolf Ruesink vertelt op 25 oktober over zijn nieuwe boek bij Cultuurpodium Hengelo in de schouwburg. (Foto: Nico Asbroek)

Dolf Ruesink brengt jaren 50 en 60 in beeld

Journalist en schrijver Dolf Ruesink gaat de boer op met zijn nieuwe boek ‘Bewaar de herinnering’. Op 25 oktober komt hij naar Schouwburg Hengelo. “Dat is de eerste plek waar ik over het boek ga vertellen. Ik heb er veel zin in. Al geruime tijd liep ik met het idee om de jaren 50 en 60 in beeld te brengen. Het waren belangrijke decennia waarin veel veranderingen hebben plaatsgevonden. En ik ben in 1952 geboren, dus ik heb de jaren 50 en 60 als peuter, puber en provo meegemaakt.”

(door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media)

HENGELO / HAAKSBERGEN - Het idee voor het boek is ontstaan door een foto die Dolf heeft teruggevonden. “Met deze bewaarde herinnering, de foto uit 1954 waarop ik als peuter op de fiets van mijn ouders zit, is het allemaal begonnen. Deze is gemaakt door een straatfotograaf tijdens Koninginnedag. Mijn ouders hebben deze foto destijds gekocht. Ik wilde weten of ik in staat zou zijn om aan de hand van bewaarde herinneringen de jaren 50 en 60 te reconstrueren. Het was een heel proces om herinneringen, aan de hand van onder meer rapporten, schoolschriften en spaarbankboekje, als puzzel aan elkaar te leggen. Mijn bedoeling is niet zozeer om mijn eigen verhaal te vertellen, maar om lezers te helpen hun eigen herinneringen aan die tijd naar boven te halen. Dus als mensen lezen over bijvoorbeeld televisie kijken bij de buren herinneren zij dat het in hun jeugd ook op deze manier ging. Daarom heb ik ook gekozen voor gewone onderwerpen, zoals schooltijd, vakanties en wat at je aan tafel? Aan de hand daarvan kunnen lezers ook zien dat er een enorme ontwikkeling heeft plaatsgevonden wat betreft de individualisering van de maatschappij. Het individu werd steeds meer van belang. Met name in de jaren 60 gingen jongeren zich afzetten tegen oude normen en waarden.”

Dolf heeft eigenlijk in twee delen aan het boek gewerkt. “In 2019 heb ik heel veel research gedaan. Dat bestond niet alleen uit het zoeken naar herinneringen, maar ook uit het lezen van boeken, het doorspitten van oude kranten en het kijken van oude documentaires. Toen op 16 maart van dit jaar de lockdown werd ingesteld vond ik dit niet de tijd om te gaan duimendraaien, maar om iets te doen. Dus ik ben het boek gaan schrijven, telkens een dagdeel. De rest van de dag ben ik thuis gaan sporten. Dat had iets van een mooie yin- en yangverhouding. En dat werkte prima, vijf maanden later was het boek voltooid.” 

Reis door de jeugd

Voor het schrijven van dit boek heeft Dolf een reis gemaakt door zijn jeugd. “Daarbij heb ik veel steun gehad van mijn drie broers. Je gaat terugkijken, proberen om herinneringen van vroeger op te halen en dat opschrijven. Een deel van de herinneringen zijn verkleurd, maar sommige zijn ook gekleurd, dus in jouw beleving is iets zo en zo gegaan. Het aardige aan deze samenwerking is dat je kunt vragen hoe het zat. Wanneer kregen we de eerste tv, welke karweitjes moesten we doen, wat weet jij nog van die bijzondere Sint Nicolaasavond? Soms werd mijn verhaal gecorrigeerd, soms aangevuld. Zo dacht ik dat we in het gezin nooit huisdieren hadden gehad. Maar mijn broer vertelde dat we een kanariepiet hebben gehad en kwam aan met een foto. De kanariepiet heeft jarenlang bij ons in huis gestaan, maar ik wist het niet meer. Daar zit nog wel een bijzonder verhaal achter. Onze ouderwetse vliegenvanger met lijm werd op een gegeven moment vervangen door een nieuw exemplaar: de Vapona vliegenvanger van Shell (waarbij de werkzame stof door verdamping langzaam vrijkomt, red.) Op een ochtend lag Pietje de kanarie dood in de kooi, hij kon er niet tegen. Soms komen er gebeurtenissen naar boven die je helemaal vergeten was. Wat die periode mij vooral heeft geleerd is dat het plezier en de vreugde in het leven niet zit wat je allemaal hebt of krijgt, maar in heel kleine dingen. Dat komt door de soberheid van de jaren 50, met Sinterklaas werden we niet overladen met cadeaus. Mijn vader maakte die zelf. Je leerde tevreden zijn met heel weinig. En dat ene boek wat ik heb gekregen op een verjaardag vond ik een heel mooi geschenk. Schaarste is een mooi goed, daar kun je ook tevreden mee zijn.”

Cultuurpodium

Op 25 oktober is Dolf samen met twee anderen te gast bij het Cultuurpodium in Schouwburg Hengelo. “Daarbij kunnen 30 mensen aanwezig zijn. Soms vragen mensen of ik die moeite ga doen voor maar 30 bezoekers. Dan zeg ik: ja, dat ga ik doen. Want het geluk zit niet in grote dingen, niet in de massa, maar in kleine dingen.” De entree is gratis, maar vanwege de coronamaatregelen is reserveren verplicht. Dat kan via schouwburghengelo.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden