<p>Bo Soolsma (Foto: PR)</p>

Bo Soolsma (Foto: PR)

KNCV Gouden Spatel naar Bo Soolsma uit Hengelo

Bo Soolsma uit Hengelo is winnares van de KNCV Gouden Spatel 2020. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste hbo-afstudeerverslag op scheikundig gebied. Uit alle inzendingen is door een vakkundige jury de top 3 bepaald, waar Bo als winnares uit de bus kwam. Afgelopen donderdag werd de prijs uitgereikt, tijdens de vijfde editie van de Avond van de Chemie, dit jaar als online evenement.

Hengelo - Bo studeerde Chemical Engineering aan Saxion Hogeschool in Enschede en vervolgt haar opleiding nu aan de universiteit in Enschede. Voor haar afstuderen liep Bo stage bij petrochemisch bedrijf Sasol in Enschede en deed zij onderzoek naar optimalisatie van het zogenoemde Fischer-Tropsch proces.

Warmte
De jury was erg onder de indruk van haar duidelijke verslag, dat getuigt van een sterk ontwikkelde onderzoeksattitude en een zeer praktische instelling. Bo heeft onderzoek verricht naar warmte-ontwikkeling bij het Fisher-Tropsch proces, een belangrijk petrochemisch proces met maatschappelijke impact voor het verkrijgen van grondstoffen voor plastics en medicijnen uit biomassa. Zo heeft ze aangetoond hoe de warmte-afvoer door de druk wordt beïnvloed en met welke precisie verschillende parameters gecontroleerd moeten worden om de warmte-ontwikkeling te beheersen. Ze heeft deze petrochemische opdracht op een zeer omvangrijke wijze uitgevoerd met behulp van voorspellingen, gekoppeld aan het testen van hypothesen met gedegen experimenten.

Inge van den Boogaert (Fontys Hogeschool) en Felicia Joy van der Flier (Hogeschool Utrecht) behaalden de tweede plaats van de Gouden Spatel. Tijdens de Avond van de Chemie heeft de KNCV naast de Gouden Spatel ook twee andere studentenprijzen uitgereikt, namelijk de Gouden Vlam (mbo) en de Golden Master Award (wo). Hiermee beloont de KNCV jonge chemici met het behalen van hun diploma.

KNCV
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) bestaat al sinds 1903 en is dé belangenbehartiger van de chemie, life sciences en procestechnologie in Nederland. Onze 8.500 leden zijn dag in, dag uit bezig om de variëteit en rijkdom van het moleculaire vakgebied tot leven te brengen. Onze leden zijn werkzaam in het bedrijfsleven, onderwijs en overheid of studeren aan één van de universiteiten en hogescholen in Nederland. De chemie draagt in belangrijke mate bij aan onze sociale en maatschappelijke welvaart. De KNCV brengt dit onophoudelijk onder de aandacht in het publieke domein. Onze activiteiten bestaan, naast belangenbehartiging en de organisatie van netwerkactiviteiten, uit het bijdragen aan een juiste beeldvorming over chemie door te zorgen voor een accurate en juiste berichtgeving over chemie. Met de Avond van de Chemie brengt de KNCV chemie naar het theater, waar zowel nieuwe ontwikkelingen als verrassende weetjes aan bod komen.

Een video van het onderzoek van Bo staat op YouTube: 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden