Sylvia Tijhuis achter de kassa van Albert Heijn.
Sylvia Tijhuis achter de kassa van Albert Heijn.

Meer dan alleen een caissière

Algemeen

Wie kent Sylvia Tijhuis (64) bij Albert Heijn in de Hasseler Es niet? Ze werkt er al veertig jaar. Het contact met de klanten vindt ze belangrijk. In het voorjaar stopt ze met haar werk bij Albert Heijn. Maar eerst is er een receptie voor de klanten in december.

HENGELO - “Onze vriendin en oud-collega Sylvia Tijhuis is op 29 november veertig jaar in dienst bij Albert Heijn in de Hasseler Es. Ze is altijd in dit filiaal werkzaam geweest. Zij is het boegbeeld en altijd begaan met de klanten, die al veertig jaar trouw bij haar aan de kassa komen. Begin december houdt zij in de winkel een receptie, speciaal voor haar trouwe klanten”, laten Elisabeth Goossen en Marjolein van den Berg-van Ewijk weten. Sylvia Tijhuis zelf vindt het allemaal spannend dat ze nu in het zonnetje wordt gezet. Maar daar is dus alle reden toe. Als 24-jarige stapte ze bij Albert Heijn naar binnen voor een sollicitatiegesprek. Het was niet haar eerste werkgever. “Ik heb eerst bij een parfurmerie-drogisterij gewerkt. Maar daar was de eigenaar opeens met de noorderzon vertrokken. Bij Albert Heijn begon ik bij de vleeswaren als leidinggevende. Ik mocht geen parfum op doen. In die periode werd alles nog gesneden. Klanten moesten ook een nummertje trekken”, herinnert ze zich. Maar inmiddels zit ze al heel wat jaren achter de kassa. Daar wordt niet alleen betaald. Sylvia Tijhuis is ook een luisterend oor voor veel klanten. “Ik neem daar de tijd voor. Dat hoort ook zo. Soms zijn er hele gesprekken. Hier komen ook veel ouderen uit het verzorgingshuis. Zij komen wel eens twee of drie keer op een dag voor boodschappen. Overdag is er ook meer tijd om te praten. Ja, ik hoor ook schrijnende verhalen”, zegt ze. De werkneemster van Albert Heijn schroomt er evenmin voor om een bloemetje weg te geven. Bij vreugde of verdriet kan de klant rekenen op haar medeleven. Ze is niet alleen caissière, maar ook gastvrouw. Nu werkt ze achttien uur in de week. “Op zaterdagen, zondagen en koopavonden werk ik niet.” Binnenkort is het echter mooi geweest. “In het voorjaar stop ik met werken.”

Sylvia Tijhuis heeft de tijden zien veranderen in de supermarkt. Het is steeds moderner geworden. Vleeswaren bijvoorbeeld worden niet meer gesneden. Die ligt in verpakkingen klaar. Ook maken steeds meer klanten gebruik van de zelfscan. “Maar veel ouderen vanaf 55 jaar gaan nog steeds liever naar de kassa”, constateert ze.

‘Veel ouderen nog naar de kassa’

‘Ja, ik hoor ook schrijnende verhalen’

Stefan Wegdam

Afbeelding
Een dansoptreden op Koningsdag. Foto: Remco Ditmar.
Koningsdag in centrum Hengelo met volop vertier voor jong en oud 20 uur geleden
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 20 uur geleden
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 20 uur geleden
Liesbeth van Berkel-Vollenbroek.
'Levensverhaal schrijven' met Liesbeth van Berkel-Vollenbroek 20 uur geleden
Vanuit andere havens zijn de havenmeesters in Hengelo bereikbaar via onder meer marifoon en e-mail.
'Wij zijn gastheren en gastvrouw' 22 apr, 11:48
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 18 apr, 11:32
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 18 apr, 11:29