Veel jongeren denken dat het gebruik van lachgas niet gevaarlijk is, dit is echter niet waar
Veel jongeren denken dat het gebruik van lachgas niet gevaarlijk is, dit is echter niet waar Foto:

Recreatief gebruik lachgas verboden

Algemeen

Vanaf 1 januari 2023 wordt het bezit en verkoop van lachgas verboden. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport meldt dat de drug vanaf dan op de lijst met verboden middelen staat. Het doel hiervan is om het recreatieve gebruik terug te dringen en het aanbod van lachgas te beperken.

TWENTE – Lachgas is een drug die makkelijk te verkrijgen is. Het inhaleren van lachgas zorgt voor een tijdelijke, sterke roes die direct merkbaar is. Het geeft gebruikers het gevoel alsof zij dronken zijn en alsof zij bijna hun bewustzijn verliezen. Mensen worden licht in hun hoofd, voelen minder pijn en hun spieren ontspannen. De roes duurt ongeveer 1 tot 5 minuten, maar de na-effecten kunnen langer duren. Het is bijvoorbeeld niet veilig om na 5 minuten al auto te gaan rijden.

Lachgas zit in patronen of in een tank. Bij recreatief gebruik wordt dit in veelal in een ballon gedaan en vervolgens wordt het lachgas uit de ballon gezogen waardoor het lachgas in het lichaam komt. Jongeren denken vaak dat lachgas niet gevaarlijk is, dit is echter niet waar. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft aan dat de bijwerkingen die kunnen optreden kunnen bestaan uit duizeligheid, verward voelen, hallucinaties, een slap gevoel in armen en benen, hoofdpijn, misselijkheid en flauwvallen. Bij veelvoudig gebruik kunnen er blijvende bijwerkingen ontstaan zoals tintelingen in de handen en voeten, gevoelloze handen en voeten en in sommige gevallen zelfs verlamming. Bovendien worden de patronen vaak niet opgeruimd waardoor het voor vervuiling van de buitenruimte zorgt. 

Lachgas wordt vooral voor medische en technische doeleinden gebruikt. Zo wordt het als een narcosemiddel gebruikt in ziekenhuizen of als tijdelijke pijnstilling door de tandarts. Ook wordt het gebruikt als toevoeging aan voedselmiddelen door middel van bijvoorbeeld een slagroomspuit. Het gebruik van lachgas voor professionele doeleinden blijven wel toegestaan en zijn dus uitgezonderd van het verbod. Wel verandert er voor deze gebruikers het één en ander omdat verkoop, inkoop en bezit van lachgas aan particulieren verboden is per 1 januari. Hiervoor moeten zij een speciale opiumontheffing aanvragen. 

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid zegt dat het gebruik van lachgas “tot enorme gezondheidsrisico’s leidt. Daarnaast is de veiligheid van ook niet-gebruikers in het geding. We hebben al vaak genoeg berichten in het nieuws gezien dat er vreselijke ongelukken zijn gebeurd door weggebruikers die lachgas gebruikten.” Volgens verkeersorganisatie TeamAlert waren er in de afgelopen drie jaar namelijk zo’n 1800 verkeersongevallen waarbij lachgas een rol speelde, van blikschade tot dodelijke ongelukken.

Minister van Justitie Yesilgöz-Zegerius zegt hierover: “Het lachgasverbod helpt de politie enorm in de handhaving. Met het verbod wordt het lachgas bij je hebben - het bezit - op zichzelf al strafbaar. Hierdoor kan de politie eerder optreden. Nu is dat pas mogelijk op het moment dat iemand lachgas gebruikt en zorgt voor overlast of gevaarlijke situaties in het verkeer.”

Op dit moment is lachgas namelijk nog niet door heel Nederland verboden. Er is in steeds meer Nederlands gemeenten echter al wel sprake van Algemene Plaatselijke Verordeningen (APV) waarin zij het gebruik of bezit van lachgas hebben verboden. In een APV staat de regelgeving op het gebied van orde en veiligheid die in een gemeente geldt. 

In onder andere de Twentse gemeenten Enschede, Oldenzaal, Losser en Hengelo is het bijvoorbeeld verboden om op openbare plaatsen en in voor publiek openstaande gebouwen lachgas te gebruiken wanneer dit de openbare orde verstoort of anderszins overlast veroorzaakt. Ook op evenementen is het gebruik en verkoop van lachgas verboden in deze gemeenten verboden. In bijvoorbeeld de gemeente Wierden is er op dit moment geen verbod op het gebruik van lachgas. 

Het verbod moet ervoor zorgen dat agenten direct kunnen ingrijpen wanneer zij iemand zien die lachgas op zak heeft, nu is dat alleen mogelijk wanneer zij overlast veroorzaken.

door de redactie

Lachgas alleen in gemeenten verboden die APV hebben

Pen
!
Afbeelding
Bestrijd de winterdip deze maanden 9 uur geleden
Afbeelding
Cursus en kookworkshop over Ayurveda met Miriam Alberts 9 uur geleden
Afbeelding
Grote Kerstkaartenactie brengt contact 30 nov, 13:11
Afbeelding
Twee Proms-concerten januari 2023 30 nov, 13:10
Afbeelding
Roland Kaiser komt zingen in Gronau 29 nov, 09:36
Afbeelding
Op de bres voor eenzame ouderen 29 nov, 09:34
Afbeelding
Meer dan alleen een caissière 25 nov, 16:16
Afbeelding
Graafwerk voor IVN kan beginnen 25 nov, 16:15