Vooraan Albert Wevers, staand links de nieuwe voorzitter Theo Waanders en rechts Gerard Somsen.
Vooraan Albert Wevers, staand links de nieuwe voorzitter Theo Waanders en rechts Gerard Somsen.

Vogelvreugd Beckum kiest voor fusie

Algemeen

Het nieuws komt niet als een grote verrassing: Vogelvreugd Beckum houdt op te bestaan. De vogelliefhebbers uit dit kerkdorp van Hengelo leggen het bijltje er echter niet bij neer. Ze gaan samen verder met twee clubs uit Haaksbergen. Er wordt een nieuwe vereniging opgericht. 

BECKUM - De leden van de vogelvereniging uit de gemeente Hengelo konden het al goed vinden met hun collega’s. Er waren al gezamenlijke initiatieven in het verleden. Voorzitter Theo Waanders van Vogelvreugd Beckum zei enkele jaren geleden al dat zijn club het vijftigjarig bestaan niet zou halen. De vereniging is in 1976 opgericht. In die jaren was er in Beckum meer dan voldoende interesse in het kweken en tentoonstellen van exotische vogels. Zo’n zestig leden telde de vereniging in de beginperiode. Maar dat aantal was inmiddels gehalveerd. Betere tijden zouden er niet meer komen, zo was de verwachting. Vogelvreugd vergrijsde. Daarom is het beter om samen met andere clubs op te trekken. Dat biedt meerdere voordelen. Zodoende krijgen toeschouwers op shows meer vogels te zien. In het bestuur kwam de samenwerking en een fusie meermaals ter sprake. “In Haaksbergen zag ik de prachtige locatie waar Ons Genoegen (een vereniging uit die plaats, red.) de vogelshow houdt. Die is in het Schuttershoes. Daar is veel ruimte en zit horeca bij. Voor een grote show is ‘t Proggiehoes in Beckum te klein”, zei Waanders. Nu is de oprichting van een nieuwe club nabij. “Na twee jaren voorbereiding om als vogelverenigingen meer samen te gaan werken, heeft dit vorig jaar al geleid tot de organisatie van een gezamenlijke vogelshow. Dit jaar heeft deze samenwerking nog meer gestalte gekregen. We zetten de grote stap door de samenwerking om te zetten in de oprichting van een nieuwe vogelvereniging. De oprichtingsvergadering was 24 oktober. Per 1 januari houden vogelvereniging Ons Genoegen, Intropika uit Haaksbergen en Vogelvreugd Beckum op te bestaan”, laat Jan Lammers namens de drie clubs weten. Vogelvereniging Haaksbergen en Omstreken is de nieuwe naam van de club

De nieuwe vereniging zal bestaan uit 100 tot 120 leden. Uit afgevaardigden van de drie verenigingen is een compleet nieuw bestuur gevormd. Voorzitter wordt Theo Waanders. Hij was voorzitter van Vogelvreugd Beckum. Inmiddels is er ook een gezamenlijke show georganiseerd. Door vergrijzing zijn clubs genoodzaakt om samen te werken. In Hengelo is het aantal clubs ook gedaald.

Theo Waanders nieuwe voorzitter

Voor grote show is ‘t Proggiehoes in Beckum te klein

Stefan Wegdam

Afbeelding
!
Afbeelding
Bestrijd de winterdip deze maanden 11 uur geleden
Afbeelding
Cursus en kookworkshop over Ayurveda met Miriam Alberts 11 uur geleden
Afbeelding
Grote Kerstkaartenactie brengt contact 30 nov, 13:11
Afbeelding
Twee Proms-concerten januari 2023 30 nov, 13:10
Afbeelding
Roland Kaiser komt zingen in Gronau 29 nov, 09:36
Afbeelding
Op de bres voor eenzame ouderen 29 nov, 09:34
Afbeelding
Meer dan alleen een caissière 25 nov, 16:16
Afbeelding
Graafwerk voor IVN kan beginnen 25 nov, 16:15