Afbeelding

Geschiedenis van Hengelo: De Weidehoek

Algemeen

De Weidehoek

Deel 56 - Tot het jaar 2000 stond op de hoek van de Bornsestraat en Weideweg het gebouw dat bekend stond onder de naam Weidehoek. Op 16 mei 2000 brak er brand uit waarna het met de grond gelijk gemaakt werd. De geschiedenis van deze plek is interessant om er nader kennis mee te maken. 

Iedere plaats heeft bij binnenkomst wel een plek die voor passanten een ijkpunt vormt om hun weg te zoeken in die plaats of omgeving. Een groot aantal jaren was dit gebouw een richtpunt welke kant men op moest.
In 1938 deed dit gebouw dienst als paardenstal in Oldebroek tijdens de mobilisatie van 1938 tot 1940. In 1942 haalde pastoor Bouwhuis, bouwpastoor van de later nieuw gebouwde H. Hartkerk, deze paardenstal naar Hengelo. Na enige verbouwing werd deze tot kerkgebouw herschapen. Hij zag zich genoodzaakt zich met deze paardenstal te behelpen aangezien er tijdens de oorlog 1940 -1945 geen bouwmaterialen beschikbaar waren. Dit is het begin van dit gebouw wat na de bouw van de H. Hartkerk aan de Wilberstraat vele functies gehad heeft.
Pastoor Bouwhuis ging voortvarend te werk toen dit gebouw in1942 in Hengelo gearriveerd was. Hij kon er boeiend over vertellen tijdens de onderwijsles op de Bernardusschool aan de Steijnstraat. De wanden moesten bekleed worden en wel zodanig dat het godshuis een waardig aanzien had. Ook toen dacht hij aan isolatie bij de tussenwand aangezien het gebouw geheel van hout was samengesteld. IJverige parochianen deden veel vrijwilligerswerk en wel zodanig dat al na enkele maanden het gebouw geschikt was voor de erediensten.
Door de bouw van ‘t Wilbert was er een grote behoefte ontstaan aan een kerk. De capaciteit van de Lambertus en Ludgeruskerk was niet voldoende om het aantal mensen op te vangen dat toentertijd naar de kerk gingen.
Na vertrek in 1967 naar de nieuwe kerk aan de Wilberstraat stond het maar enkele maanden leeg. Het kerkbestuur verhuurde het aan de P.T.T., die het geruime tijd in gebruik heeft gehad als magazijn en werkplaats tot de nieuwe vleugel van het P.T.T.-gebouw aan de Enschedesestraat gereed was. De P.T.T. was nauwelijks vertrokken toen Holands Singaal zich als nieuwe huurder voor het pand aanmeldde. Toen besloot het kerkbestuur met een kleine verbouwing het gebouw tot een buurtcentrum te maken. Het eerste bestuur werd gevormd door de heren G. Jonkman, Heerbaart, Weusting en I. van Loon. Parochianen en buurbewoners konden hun vergaderingen hier houden. Tevens was het een plek waar mensen op leeftijd op afgesproken tijd voor hun sociale contacten samenkomen. Middels een prijsvraag kreeg het gebouw in 1969 haar naam De Weidehoek. De verhuur van het pand werd een groot succes.
Inmiddels waren er een aantal carnavalsverenigingen opgericht. En zowaar de carnavalsvereniging De Weidemennekes nam haar intrek in De Weidehoek. De naam van prins carnaval gonsde reeds maanden tevoren rond, maar werd steeds angstvallig geheim gehouden.
Kijken wij naar de foto, dan zien wij dat het rustig is. Het is 1948 wanneer de foto gemaakt is. In het torentje rechts op het dak hangt het klokje datde komst van de kerkgangers moest bespoedigen. Daar waar in 1948 nog een weldadige rust heerste, neemt nu in 2022 het verkeer de overhand. Op deze plaats wordt in de toekomst gebouwd. Dit zal de welvaart verhogen.


Tot een volgende keer,
Marinus van Rooy

Afbeelding
Fabrieksverkoop van Deltex in Delden op zaterdag 18 februari 8 uur geleden
Afbeelding
Vier trainingen toerfietsers en MTB'ers 9 uur geleden
Afbeelding
Slaapproblemen? Beter Bed geeft tips 9 uur geleden
Afbeelding
Maak je outfit iets spannender met Geisha 3 feb, 11:41
Afbeelding
Wandelen in het Landschap Overijssel 3 feb, 09:42
Afbeelding
Anderen blij maken met kleding 2 feb, 11:22
Afbeelding
Theatertalent! 2 feb, 11:20
Afbeelding
Lets Ruilkring Hengelo is terug van weggeweest 1 feb, 10:27