<p>De vriendengroep wacht in spanning af. (Foto: Jan Kolner)</p>

De vriendengroep wacht in spanning af. (Foto: Jan Kolner)

Film Lina na tegenslagen nu toch op het doek

Ruim tien jaar geleden was het een idee van Hans Mulder en Karin Nijhof van Aveleijn om samen met professionals, amateurs en mensen met een beperking een speelfilm maken. Mulder schreef het script Lina en er werden mogelijkheden bekeken om de film te kunnen realiseren. Op 11 oktober is het zover: de première van van Lina in Kulturhus Borne.

Borne - Stichting Crio (Creatief In Ontwikkeling) werd opgericht. Sponsoren werden benaderd, de pers werd op de hoogte gebracht en er volgde een interview bij TV Oost. Door omstandigheden moest de start van het project Lina twee keer worden uitgesteld. In 2018-2019 werden leden van de cast en crew benaderd. In februari 2019 begonnen de eerste opnames.

Doordat de start van het project twee keer moest worden uitgesteld hadden een aantal sponsoren hun eerder toegezegde bijdrage toegekend aan andere lopende projecten. De film moest hierdoor worden gemaakt met een veel kleiner budget dan waar op was gerekend. Het boek Lina werd geschreven om extra inkomsten te genereren. Door de beperkte financiën moest worden afgezien van deelname door enkele professionals. Voor cast en crew werden daarom semi-professionals en amateurs benaderd die allen belangeloos hun medewerking toezegden.

Jan Kolner, bekend van de oorlogsdocumentaire Nooit Verteld en andere foto- en filmproducties, bood aan de zorg voor beeld en geluid op zich te nemen. Muzikant Hans Klerkx componeerde de filmmuziek en Hans Mulder was verantwoordelijk voor de casting en de regie. In de film zullen de bijzondere prestaties van deze enthousiaste groep mensen (totaal 42 personen) te zien zijn.

Indringend verhaal

In de maanden februari 2019 tot september 2020 is er op verschillende locaties in de hele regio gefilmd om het indringend verhaal gebaseerd op het boek Lina op film vast te leggen.

Jan Kolner heeft zijn voortreffelijke camerawerk aaneen gesmeed tot een anderhalf uur durende film. De speciaal door Hans Klerkx gecomponeerde muziek maakt de film Lina compleet.

Lina - Op zoek naar een wereld zonder verschil

Lina, een meisje met een verstandelijke beperking gaat, na de scheiding van haar ouders, met haar moeder en zussen Thelma en Melody wonen in een flat in Hengelo. Na de vervelende periode met de aan alcohol verslaafde vader, de scheiding, dochter Melody met borderline en Lina met haar beperking hoopt moeder een nieuw bestaan op te bouwen. Dochter Thelma staat haar bij als de ruzie met Melody of de problemen van Lina haar te zwaar worden. Lina wil maar een ding! Vrienden om samen leuke dingen te doen. Ze is op zoek naar een wereld zonder verschil waarin ze mag zijn wie ze is. De ontmoeting met een vriendengroep geeft haar leven een positieve draai maar zorgt ook voor spanning en angstige momenten. Zijn Lina en haar vrienden zich wel bewust van de gevaren van internet?

Première

De film gaat op 11 oktober in première voor genodigden. Er is eveneens op 11 oktober om 20:00 uur ook nog een openbare première. Daarna kunnen er, passend binnen het reeds vaststaande programma van het Kulturhus, in de week volgend op de première filmvoorstellingen worden bezocht.

Kaarten voor deze volgende filmvoorstellingen à € 7,50 kunnen via www.kulturhusborne.nl of aan de balie van het Kulturhus worden besteld.

www.stichtingcrio.nl
www.project-lina.nl

Bekijk hier de trailer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding