Foto:
aangeboden door ABN/Amro

Welk type auto past bij jou?

Iedereen heeft andere wensen wanneer het om een auto gaat. De een wil graag een functioneel exemplaar, terwijl de ander het belangrijk vindt dat de auto mooi is. Ook in het type auto is volop keuze. In dit artikel leggen we uit wat de verschillen zijn op dit gebied.

Van sedan tot SUV

Als je de auto vooral gebruikt om even snel wat boodschappen te doen, dan heb je heel andere wensen dan wanneer je flinke afstanden aflegt op een dag. Je kunt hierbij kiezen uit bijvoorbeeld een sedan, hatchback, stationwagen, SUV of MPV.

De sedan heeft vier deuren en een afzonderlijke kofferbak. Een hatchback heeft een vijfde deur, namelijk de grote achterklep. Wil je nog meer ruimte, dan is de stationwagen geschikt voor je. Deze heeft extra veel ruimte aan de achterkant. De afkorting SUV staat voor sports utility vehicle. Dit is een sportieve wagen die hoog op de wielen staat en veel passagiersruimte biedt. Tot slot is er de multi-purpose vehicle (MPV). Daar kunnen dankzij de schuifdeur maar liefst zeven mensen in.

Van coupé tot cabrio

Dan komen we bij de sportievere autotypes. De cabriolet (afgekort cabrio) zie je vooral rijden als het mooi weer is, aangezien dit auto’s zonder dak zijn. Ze hebben een sportief uiterlijk en passen vooral bij je als je autorijden als hobby hebt. Toeren, roadtrips maken en gewoon genieten van je vrijheid, dat is wat een cabrio je biedt.

Het grappige is dat een coupé ook tegelijkertijd een cabrio kan zijn. Oorspronkelijk staat een coupé voor een sportieve carrosserie waarbij de achterkant naar beneden loopt. Achterin is daardoor weinig ruimte, waardoor er eigenlijk alleen twee kinderen kunnen zitten. Maar maak je er een open dak van, dan heb je dus een uiterst sportieve coupé-cabrio.

De juiste verzekering is een must

Voor elke autobezitter is een autoverzekering afsluiten verplicht. Volgens de wet moet je tenminste WA-verzekerd zijn. In dat geval wordt namelijk schade die je aan anderen en hun spullen veroorzaakt vergoed. Als je wilt, kun je kiezen voor een uitgebreidere verzekering, zoals WA-plus of Allrisk. De leeftijd en waarde van je auto speelt hierbij een belangrijke rol.

Of je nu een cabrio, sedan, coupé of SUV kiest, jouw wensen zijn op verzekeringsgebied zijn leidend voor het soort verzekering dat je afsluit. De stelregel is dat meer zekerheid, dekking en service ook betekent dat je meer premie betaalt. Als je zelf wat meer risico wilt dragen in ruil voor een lagere premie, dan kan dat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden