Afbeelding
Foto: Shutterstock

Maak een woningontruiming eenvoudiger door hier hulp bij in te schakelen

Algemeen

Het leeghalen van een woning, bijvoorbeeld na het overlijden van een dierbare, is geen eenvoudige klus. Er komt hierbij veel kijken, waarbij rekening gehouden moet worden met de emoties die vrijkomen. Denk aan de herinneringen die specifieke elementen uit de nagelaten inboedel bij je oproepen. Om een woning ontruiming makkelijker te maken, loont het hier een gespecialiseerd bedrijf voor in te schakelen. Er zijn in Nederland verschillende partijen die ondersteuning bieden bij het ontruimen van een pand. Niet alleen aan particulieren die een dierbare verloren zijn, maar bijvoorbeeld ook aan verhuurders. Zij worden geconfronteerd met huurders die de huur niet betalen of met noorderzon vertrekken, zonder hierbij hun inboedel mee te nemen. 

Verschillende factoren van een woningontruiming

Bij een woningontruiming in Hengelo of bijvoorbeeld Deventer moeten over het algemeen verschillende werkzaamheden worden uitgevoerd. Een woningontruiming gaat verder dan het leeghalen van de woning, door de inboedel af te voeren of elders onder te brengen. Denk ook aan zaken als het verwijderen van de vloerbedekking, het dichten van gaten in wanden, het loshalen van lampen aan de aansluitpunten voor de verlichting in huis en bijvoorbeeld het bezemschoon achterlaten van het pand. Het zijn taken die je zelf uit kunt voeren, maar soms ook over kunt laten aan het ontruimingsbedrijf. Zo is de woning klaar voor oplevering aan een verhuurder, of klaar voor de verhuur aan een nieuwe bewoner. 

Duurzaamheid steeds belangrijker bij een ontruiming

Wanneer men overgaat tot een woningontruiming wordt er niet standaard voor gekozen om alle achtergelaten meubels af te voeren naar de vuilstort. Mogelijk kunnen meubels elders een tweede kans krijgen. Verschillende partijen die woningontruimingen uitvoeren bieden de inboedel uit ontruimde woningen aan bij organisaties die deze meubels vervolgens aanbieden aan armere gezinnen. Ook het doneren van een inboedel aan een kringloopwinkel in de buurt kan hierbij een optie zijn. Zo wordt bijgedragen aan een duurzamere wereld, waar overbodige spullen niet direct worden weggegooid als deze nog dienst kunnen doen bij iemand anders. 

Ontruimen en verhuizen met hulp van een derde partij

Het is mogelijk de ontruiming van een pand te combineren met een verhuizing. Dit is onder meer interessant voor senioren. Voor hen kan een verhuizing onverwacht en ongelegen komen. Daarbij hebben zij de energie vaak niet meer om een verhuizing zelf uit te voeren; familie heeft er mogelijk de tijd niet voor. Door voor de hulp van een derde partij te kiezen weet men zeker, dat de inboedel veilig en heelhuids naar de nieuwe woning wordt gebracht zonder hier zelf omkijken naar te hebben. Spullen die niet mee hoeven naar de nieuwe woning worden door de ontruimer afgevoerd. Vooraf maakt men een plan voor de verhuizing en ontruiming. 

Deze redactionele bijdrage valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Een dansoptreden op Koningsdag. Foto: Remco Ditmar.
Koningsdag in centrum Hengelo met volop vertier voor jong en oud 23 apr, 14:18
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 23 apr, 14:15
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 23 apr, 14:13
Liesbeth van Berkel-Vollenbroek.
'Levensverhaal schrijven' met Liesbeth van Berkel-Vollenbroek 23 apr, 14:12
Vanuit andere havens zijn de havenmeesters in Hengelo bereikbaar via onder meer marifoon en e-mail.
'Wij zijn gastheren en gastvrouw' 22 apr, 11:48
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 18 apr, 11:32
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 18 apr, 11:29